GRADINA CU PLANTE AROMATICE SI MEDICINALE

Foarte structurata si plina de culoare, le carré des simples este numele dat unei gradini cu plante aromatice si medicinale. A fost delimitata la inceput de garduri mici facute din rachita iar in mijloc avea o fantana.

De-a lungul timpului, oamenii au invatat sa utilizeze plantele pentru tratarea diferitelor probleme de sanatate. Gradina aromatica s-a nascut din dorinta oamenilor de a avea tot timpul la indemana < trusa de farmacie> . Aceste plante serveau la aromatizarea preparatelor culinare cat si la pregatirea de infuzii.

In secolul al VIII-lea, Charlemagne, printr-o ordonanta, a instaurat in manastiri si in gradinile regale baza culturii simple, adica plantele medicinale. Gradinile trebuiau sa fie aranjate in  patrate pentru a fi propice meditatiei si pentru a evoca paradisul pamantesc.

PLANTELE DIN CARRÉ DES SIMPLES SAU HERBULARIUS,

Ierburile medicinale: simplele, panaceele, cele care calmeaza durerile de stomac , ierburile pentru febra, expectorantele, cicatrizantele (vindeca rani si taieturi) si « plantele pentru femei » cum este faimoasa salvie.

Printre cele mai renumite, calendula (calendula officinalis) recunoscuta pentru proprietatile sale regenerante, inconfundabilul musetel nobil sau matricaire cu proprietati calmante sa nu mai vorbim de cimbru (thymus vulgaris) si de numeroasele sale beneficii.

Aromele si condimentele : plantele pe care le folosim in asezonarea preparatelor culinare cum ar fi chimenul, patrunjelul, mararul, rozmarinul, cimbrul...

Plantele tinctoriale si textile : sofranul, sau plantele textile cum sunt inul si canepa.

Plantele magice : denumite asa pe timpuri datorita puterilor sale sau < salvatoare> si a misterului care le inconjura.

 

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment