Ulei esential tea tree BIO 10ml
FLORAME

Ulei esential tea tree BIO 10ml, FLORAME

58,88 lei


Melaleuca alternifolia

Eticheta BIO
  • ECOCERT ROSU
  • AB
  • ONE VOICE FL
Cantitate

Cumpara in lot

3 produse la 167.81lei (-5% reducere) in loc de 176.64lei

Cultura: Ecologica
Familie: Mirtacee
Profil biochimic: Alfa-terpinen, terpineol-4-ol, y-terpinen
Organ: Frunze, distilate cu vapori de apa
Origine: Africa de Sud, Oceania

Denumire latina: Melaleuca alternifolia (Maiden) Cheel

Denumire engleza: Tea tree

Provenienta: Australia


Apartine aceleasi familii ca si cajeput si niaouli. Marinarii capitanului Cook utilizau frunzele  ca si substituent al ceaiului, de unde ii si provine numele de arbore de ceai. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, autoritatile australiene distribuiau uleiul esential de tea tree pentru a lupta contra infectiilor. Australienii prepara in mod traditional ceaiuri de plante pornind de la infuzarea frunzelor pentru proprietatile lor antibacteriene. Virtutile sale calmante si purifiante au o reputatie exceptionala. Ideal in tratarea infectiilor bucale. Datorita  proprietatilor  sale anti-infectioase, este un ulei excelent pentru difuziune. Limiteaza suprainfectiile sistemului O.R.L. Stimuleaza microcirculatia cutanata si are un efect benefic in tratarea dermatitetlor de origine bacteriana sau virala. Tonic general in special pentru persoanele consumate nervos. Calmeaza iritatiile nerovoase provocate de ciclul menstrual. Este un ulei esential indispensabil. Nici o contra indicatie la dozele normale.

Recomandari:
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.


Principalii constituenti: Alcooli monoterpenici: terpinen-1-ol-4 (>30%), alfa-terpineol (1,5-8%); Carburi monoterpenice : gama-terpinen (10-28%); alfa-terpinen (5-13%); para-cimen (0,5-12%); epoxizi monoterpenici: 1-8 cineol (<15%)…

 

ATENTIE

Calea orala nu este recomandata. Ataxie, confuzie, necoordonari motrice sunt simptomele observate in caz de supradoza.

Uleiul esential de arbore de ceai este in general bine tolerat diluat pe cale cutanata. Aceasta cale trebuie sa ramana prioritara. Este recomandat sa se evite utilizarea pura pe suprafata pielii cu rare exceptii. Au fost semnalate cazuri de dermatite de contact: reactii cutanate inflamatorii si alergice. A fost demonstrata O legatura intre oxidarea anumitor constituenti (paracymenul ) si iritatia cutanata. Este bine sa-l pastram intr-un loc ferit de lumina si aer. Aceleasi reguli de conservare trebuie aplicate si la produsele cosmetice,  care trebuie sa fie utilizate pe o perioada scurta.

 

Arborele de ceai este caracterizat prin scorta sa striata, frunzele inguste, pufoase si de un verde aprins. Este un arbore din familia myrtaceae, familie botanica careia ii apartine si eucaliptul. A nu se confunda cu altele, obtinute din specii de Melaleuca diferite si ale caror activitati sunt diferite: Melaleuca linariiflia  (cu frunze lineare) , Melaleuca quinquenervia (niaouli) si Melaleuca cajeputii (cajeput).

 

 Un pic de istorie…

Arborele de ceai creste in regiunile mlastinoase din nord-estul Australiei. Este caracterizat prin scoarta sa cu striatii , frunze inguste si pufoase, de culoare verde aprins.

 

A fost descoperit in secolul XVIII datorita expeditiilor capitanului Cook  in Pacific. In 1770, a adus frunzele acestui arbore dintr-o expeditie australiana. I-a fost dat numele de arbore de ceai deoarece marinarii il utilizau pe drumul pe intoarcere ca inlocuitor al frunzelor de ceai. Proprietatile curative nu au fost cunoscute imediat. In mod traditional, frunzele sunt utilizate in tratarea plagilor si pentru dezinfectarea apei de baut.

 

Uleiul esential este obtinut din frunze proaspete si din ramuri tinere. Distilarea cu vapori de apa dureaza in medie 3 ore, cu un randament de 1-2%. De culoare galben deschis, acest ulei esential are un parfum proaspat. Cu timpul, capata o culoare tot mai inchisa si devine iritant. Incepand din 1920, numeroase lucrari internationale  au demonstrat in vitro actiunea sa bactericida (terpinene 1-ol-4). Numeroase tulpini (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus niger si Trichophyton mentagrophytes) sunt distruse.

Uleiul esential a fost utilizat in al doilea Razboi Mondial pentu tratarea ranilor soldatilor australieni. Dupa decenii a devenit panaceu, foarte utilizat in mediul medical neconventional. Proprietatile sale bactericide si anti-inflamatorii au fost in mod traditional cele mai utilizate, dar noi date explica mecanismele de actiune, de studiere a toxicitatii si de evidentiaza precautii de utilizare. Este important sa urmarim evolutia datelor farmacologice.

 

Proprietati

Bactericid major (alcooli monoterpenici)

Uleiul esential de arbore de ceai este in general bactericid dar in egala masura si bacteriostatic in concentratii mai mici. Distrugerea bacteriilor a fost observata plecand de la o concentratie de ulei esential de 1%. Se poate face si prin contact cu pielea umeda. Este foarte utilizat in dermatologie. Este activ asupra germenilor responsabili de acnee intr-o concentratie de 5%.

 

Uleiul esential de arbore de ceai distruge micro-organismele rezistente la antibiotice. Se pare ca utilizarea repetata a uleiului esential de arbore de ceai in doze nebactericide (doze foarte slabe) contribuie la dezvoltarea rezistentei la antibiotice pe timpul infectiilor.

 

Antifungic cu spectru larg (alcooli si carburi monoterpenice)

Este activ pe ciupercile responsabile de numeroase micoze (pe piele, unghii sau mucoase, picior de atlet, oncomicoze). Sunt posibile utilizari terapeutice prin contact cutanat sau prin vaporizare. La o concentratie mai mare de 0.25% de ulei esential se produce o alterare a fluiditatii membraniene.

 

Antiviral (alcooli monoterpenici)

Actioneaza asupra numerosi virusi, herpes (HSV), gripa (Influenza). Este utilizat cu suces in tratamentul virusului uman Papilloma virus...

 

Antiprotozoar (alcooli monoterpenici)

Protozoarele sunt organism unicelulare mai complexe decat bacteriile. Uleiul esential de arbore de ceai actionaza asupra Tricomonas vaginalis, responsabil de infectiile vaginale.

 

Antiparazitar si insectifug (alcooli si carburi monoterpenice)

Este activ asupra parazitozelor pielii si intestinului: paduchi, acarieni, molii, capuse, nematode (viermi intestinali)….

Imonustimulent (alcooli monoterpenici)

Intareste sistemul  imunitar.

Anti-inflamator, antioxidant, cicatrizant si radioprotector

Uleiul esential de arbore de ceai nu este doar anti-inflamator prin actiunea sa anti-oxidanta. Reduce de asemenea proliferarea celulelor anti-inflamatoare fara sa le afecteze capacitatea de a secreta cytokine anti-inflmatoare.

Este foarte utilizat in dermatologie. Este anti-inflamator pe o eczema de contact la o concentratie de 5%.

Sunt efectuate teste, care arata ca inlocuirea corticoidelor cu uleiuri esentiale cu actiune anti-inflamatoare cum ar fi uleiul esential de arbore de ceai sunt posibile. Permite tratarea unei dermatite atopice, unei dermatite de contact, psoriazis…

Antihistaminic

Un prim studiu in vivo a evidentiat de asemenea actiunea antihistaminica a uleiului esential de arbore de ceai in inflamatiile cutanate.

Indicatii

Infectii si inflamatii diverse

(bacteriene, fungice si virale)

  • ORL: sinuzite, bronsite, rino-faringite, otite…;
  • Bucale: afte, abcese, carii, gingivite, stomatite…;
  • Cutanate: acnee, abces, psoriazis, eczema atopica, mancarimi cutanate, intepaturi, dermatite seboreice (inflamatii la nivelul scalpului si/sau fetei cu descuamari)…;
  • Urinare : cistite;
  • Vaginale: vaginite bacteriene;
  • Dermatoze:

-psoriazis;   

-gripa:

-herpes labial, herpes genital.

Reactii alergice

Alergii sezoniere, cutanate…

Micoze cutanate (onicomicoze..), vaginale, digestive si bucale

Uleiul esential de arbore de ceai permite prevenirea micozelor bucale in timpul tratamentelor anticancer.

Intepaturi de insecte si mancarimi

Alunga si distruge parazitii (scabie, capuse, molii, acarieni…).

Intarirea igienei bucale

Limiteaza formarea placii dentare (solutie de 0,35%). O solutie de 0.2% poate fi utilizata pentru igiena bucala zilnica. S-a observant ca efectul persista 2 saptamani dupa incetarea tratamentului.

In asociere cu tratamentele de radioterapie

Limiteaza inflamatia si regenereaza tesutul cutanat, dar nu este cel mai utilizat deoarece uneori este iritant.

Alte indicatii

Produse de igiena, de cosmetica…; uz veterinar (dermatite, parazitoze); pediculoza, in asociere cu lavanda fina; ingrijirea tenului si parului gras…In mediul spitalicesc sunt in curs de efectuare  teste de difuzare a uleiului esential pentru prevenirea maladiilor nozocromiale.

 

Cum il utilizez?

In difuziune atmosferica

Neavand un miros agreabil, este de preferat sa-l asociati cu  o esenta sau un ulei esential cu un miros placut si puternic.

 

Pe cale cutanata diluata

Pe cale cutanata, activitate anti-infectioasa (bactericida,antivirala,antifungica) este eficient pornind de la o dilutie de 2-5%.

In sauna faciala

In mod exceptional, pe cale orala diluata

Calea orala este utilizata cu aviz medical si a se evita automedicatie.

Exista putine studii asupra toxicitatii sistematice ale acestui ulei esential pe cale orala. Nu depasiti 3 picaturi de ulei esential pe zi (1 picatura este echivalenta cu aproximativ 40mg). Durata tratamentului trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 7 zile.

UTILIZARE COUP DE COEUR

Un cos de acnee s-a infectat? Puneti 1 picatura de ulei esential de arbore de ceai pe o cotoneta, va disparea repede. Eficient de asemenea in cazul cosurilor de herpes de pe buze, aplicati de 5 ori pe zi timp de 5 zile.

 

 

Detalii ale produsului

FLORAME
102-020634

Referinte specifice

ean13
3516170020634

Compara

Produs
Ulei esential lamaie (coaja) BIO 10ml Ulei esential lamaie (coaja) BIO 10ml, FLORAME Ulei esential niaouli BIO 10ml Ulei esential niaouli BIO 10ml, FLORAME Ulei esential palmarosa BIO 10ml Ulei esential palmarosa BIO 10ml, FLORAME Ulei esential rozmarin cineol BIO 10ml Ulei esential rozmarin cineol BIO 10ml, FLORAME
Disponibilitate
Pret
47,88 lei
47,88 lei
47,88 lei
47,88 lei
Descriere

Citrus limonum

Melaleuca quinquenervia

Cymbopogon martinii

Rosmarinus officinalis

Nu exista caracteristici de comparat