Cultura: Ecologica
Familie: Asteracee
Profil biochimic: Angelat de izobutil
Organ: Flori, distilate cu vapori de apa
Origine: Franta
Denumire latina: Chamamelum nobile(L.) All (Anthemis nobilis L.)
Denumire engleza: Roman chamomille
Provenienta: Africa de Nord, Europa de Sud, de Vest (Franta), Statele Unite si Argentina…
Dupa cum indica si numele sau, era utilizat la Roma in secolul 16 pentru virtutile sale medicinale. Farmacistii prescriau florile in infuzie pentru o digestie mai buna si pentru a calma iritatiile pielii. Floarea seamana cu un soare auriu si parfumul sau de mar si salvie este remarcabil avand note proaspete si dulci. Egiptenii il utilizau pentru eficienta sa contra febrei. Uleiul esential de musetel nobil este reechilibrant, calmeaza excitatia, relaxeaza si usureaza.
Este uleiul esential al emotiilor. Relaxeaza persoanele stresate, anxioase, hipersensibile, in masaj pe plexul solar. Daca este aplicat pe artera carotida sau pe cea cerebrala de la nivelul gatului faciliteaza somnul, stimuleaza secretia de b-endorfina (hormon al bunei dispozitii). Ulei esential util in calatoriile unde diferenta de fus orar este importanta. Atentie risc de reactie de tip alergic.
Recomandari:
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.
Principalii constituenti: Esteri monoterpenici (80-90%); angelat de izobutil; angelat de izomil; cetone monoterpenice:pinocarvona (1-4%); lactona sesquiterpenice(0,5%).
ATENTIE
Din precautie, se recomanda persoanelor alergice la florile de musetel nobil sau la orice alta planta din familia asteraceelor (prezenta de lactone sesquiterpenice) sa faca un test cutanat inainte de utilizare sau sa evite utilizarea.
Atentie, poate provoca somnolenta si/sau vertigii.
Denumit si musetel nobil, aceasta planta ierbacee cu frunze foarte decupata este cunoscuta inca din Antichitate si a fost utilizata in special pentru imbalsamarea faraonului Ramses al II-lea ….
Un pic de istorie…
Numele sau provine din limba greaca si se refera la faptul ca musetelul creste aproape de sol (chamos) si la faptul ca parfumul florilor sale abia deschise amintesc de cel al marului (melos).
Dupa egipteni, grecii si romanii au adoptat musetelul si utilizarea sa s-a raspandit in Europa odata cu expansiunea Imperiului Roman. Foarte utilizat de catre anglo-saxoni, musetelul roman a fost mentionat ca una dintre cele 7 plante sacre (plantele lui Saint Jean). A ajuns in Germania la sfarsitul Evului Mediu. Deja in Capitulare de Villis Charlemagne recomanda cultura a 88 de plante, printre care si cea a musetelului roman.
Principalul teren de productie din Franta este Chemille, la sud-vest de Angers. Florile sunt exportate in numeroase tari. In Franta se vinde la liber din 1960, singur sau in amestec.
Uleiul esential de musetel roman este obtinut prin distilarea cu vapori de apa a varfurilor inflorite. Are un miros puternic de fruct (mar) si alunga mirosurile urate. Poate fi amestecat cu uleiuri esentiale de lavanda fina, maghiran in coaja, geranium bourbon, iasomie (absolut), de trandafir (ulei esential sau absolut), de ylang-ylang sau bergamotier, de grapefruit, etc.
Proprietati
Sedativ, calmat si relaxant
Actioneaza asupra sistemului nervos central si duce la o reducere a anxietatii, la relaxare.
Spasmolitic (carvona)
Actiunea spasmolitica se traduce printr-un control al miscarilor perisaltice (contractii). Este puternic in mod particular.
Antalgic
Atenueaza durerea.
Anti-inflamator
Regenerator al tesuturilor
Actiune la nivelul epidermei si dermei, asupra fibroblastelor si colagenului.
Indicatii
Anxietate, stres, angoasa;
Inaintea unei interventii chirurgicale (acest ulei esential este foarte relaxant);
Favorizeaza somnul;
Decontracteaza in caz de spasme (crampe, contracturi musculari, spasme digestive, respiratorii…);
Calmeaza inflamatiile cutanate(prurit, eczema, psoriazis…);
Calmeaza durerile, nevralgiile (afectiune dureroasa cauzata de un nerv).
Cum il utilizez?
Pe cale cutanata diluata
In difuziune atmosferica
In inhalatie uscata
In inhalatie umeda
In mod exceptional, pe cale cutanata pura
In gest de urgenta pentru o criza de angoasa. Rezervat adultilor, cu avziul medicului sau specialistului.
In mod exceptional, pe cale orala diluata
Durata tratamentului trebuie sa fie cuprinsa intre 48 de ore si 10 zile.
UTILIZARE COUP DE COEUR
Angoasa? Puneti 1-2 picaturi de ulei esential de musetel roman pe o batista si respirati sau aplicati 1 picatura pura pe interiorul inchieturilor (adulti). Acesta calmeaza rapid anxietatea. Repetati de 2-3 daca este nevoie.
100% PUR SI NATURAL
PROVENIT DIN AGRICULTURA ECOLOGICA
CERTIFICAT DE ECOCERT SAS F32600
Detalii ale produsului
Referinte specifice
- ean13
- 3516170020405