Ulei esential menta piperita BIO 10ml
FLORAME

Ulei esential menta piperita BIO 10ml, FLORAME

76,88 lei


Mentha piperita

Eticheta BIO
  • ECOCERT ROSU
  • AB
  • ONE VOICE FL
Cantitate

Cumpara in lot

3 produse la 219.11lei (-5% reducere) in loc de 230.64lei

Cultura: Ecologica
Familie: Lamiacee
Profil biochimic: izomentona, mentol, mentona
Organ: Frunze, distilate cu vapori de apa
Origine: India

Denumire latina: Mentha x piperita L.

Denumire engleza: Peppermint

Alte denumiri: Menta englezeasca

Provenienta: Paraguay, Europa, America de Nord

Pluton ar fi transformat o nimfa Mintha intr-o planta aromatica pentru a-I inhala pretiosul parfum dupa bunul sau plac. Inca din antichitate, menta a fost o planta medicinala cautata. In medicina ayurvedica, este recunoscuta pentru efectul sau racoritor si calmant.  Provine din incrucisarea mentei verzi cu menta acvatica. Uleiul esential de menta piperita este cunoscut pentru virtutile sale purifiante si calmante.  In aplicatii punctuale pe abdomen regleaza sistemul digestiv. Reduce raul de transporturi si greata prin simpla respirare a flaconului. In masaj pe picoare este relaxant si elimina senzatia de picioare grele. Prin aplicarea unei picaturi pe gat sau pe tample amelioreaza migrenele si durerile de cap. Atenueaza durerile de la degeraturi datorita proprietatilor sale vasodilatatoare. Agreabil in difuziune, asociat cu lavanda sau lamaia, raspandeste  o senzatie de prospetime si curatenie in casa sau birouri. Foarte utilizat in parfumerie si bucatarie pentru aromatizarea bucatelor si deserturilor.

Recomandari:
Contine mentol (foarte iritant). Efect glacial.
Aplicati prin mici atingeri si spalati-va bine pe maini dupa aplicare.
A se evita contactul cu ochii. Nu este recomandat in difuziunea atmosferica pur.
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.



Principalii constituenti: Esteri monoterpenici: acetat de mentil (5 la 10-20%); cetone monoterpenice : mentona (14-32%); pulegona (0.3-15%); isomentona (0,5-1,5%); oxizi monoterpenici: mentofuran (urme de 2%); 1-8 cineol (3-7%). Hidrocarburi monoterpenice: limonen (1-3%). Hidrocarburi sescviterpenice: betacariofilen (1-2%).

 

ATENTIE

Uleiul esential de menta piperata este contra-indicat in caz de litiaza biliara, inflamatie a vezicii biliare si in caz de probleme hepatice grave.

Este iritant pentru mucoasele oculare si pentru piele daca este utilizat pur.  Nu utilizati acest ulei esential la copiii mai mici de 7 ani. Vezi paragraful cu toxicitate de la finalul articolului.

Planta ierbacee care se multiplica datorita numerosilor rizomi subterani, menta piperata este foarte invaziva intr-o gradina. La inflorire, frunzele verzi odorante sunt  surmontate de un varf de flori discret, alb sau roz-violet. Aceasta planta hibrida prezinta multe varietati botanice.

Un pic de istorie…

Menta piperata este foarte utilizata in aromaterapie si in parfumerie. Este cunoscuta inca din Antichitate. Grecii, romanii, evreii, egiptenii, arabii, chinezii o utilizeaza. In Europa, a fost descrisa pentru prima data in 1696 de catre botanistul englez John Ray. A descoperit-o la Mitcham, aproape de Londra si o considera superioara celorlalte tipuri de menta in tratarea problemelor digestive. In secolul al XVIII-lea a fost cultivata in Mitcham si incepea sa fie utilizata in medicina generala in Anglia si Europa de Vest. Cultura sa s-a extins imediat in Europa, in America de Nord, in Rusia si in Japonia. Linne i-a dat numele de Mentha x piperita L.

Creste in climatul oceanic temperat. Provine din incrucisarea mentei acvatice Mentha aquatic L. si a mentei verzi si aceasta un hibrid (Mentha x viridis L. sau Mentha spicata Huds). Intra in compozitia <<vinaigre de quatre voleurs>>.

Consistenta in ulei esential creste pana la inflorire pentru a se diminua apoi. Recolta se face la sfarsitului lunii iulie si in august. Uleiul esential obtinut este incolor, galben pal sau galben verde pal. Planta cutivata in regiunea oceanica rece (Marea Britanie) ofera un ulei esential de calitate superioara.

Este impusa o consistenta de 1% (farmacopeea franceza) pana la 1.2% (farmacopeea europeana) in uleiul esential.

 

Proprietati

Menthol

Anti-infectios

  • Bactericid: contra stafilococului auriu (responsabil de multiple infectii), contra unui streptococ responsabil de bolile pulmonare si un colibacil responsabil de anumite maladii digestive si urinare. Este utilizat in mod curent in domeniul alimentar pentru a lupta impotriva salmonelei si listeriozei;
  • Antiviral, contra virusilor responsabili de herpes.
  • Antifungic contra numeroaselor ciuperci responsabile de infectii diverse (pulmonare, cutanate provocate de o levura specifica…) si candidoze.

Antiparazitar

Actioneaza asupra shigellose, o colita infectioasa.

Spasmolitic la nivel gastro-intestinal

- asupra sfincterului lui Oddi (stomac)

- asupra contractiilor muschiului neted al ileonului sau intestinului subtire. Numarul si amplitudinea contractiilor se diminueaza.

Anti-inflamator

Mentolul anuleaza productia substantelor pro-inflamatoare. Actiunea sa este valorificata in cazul inflamatiilor cronice de la nivelul arborelui respirator si al colonului.

Antalgic, anesteziant local

Prezenta mentolului conduce la o inhibare a durerii prin stimularea receptorilor la frig, cat si o actiune racoritoare locala ( probleme circulatorii si respiratorii). Mentolul provoaca o usoara anesteziere a mucoasei stomacale, conducand la o actiune antiemetica. Franeaza motilitatea gastrica.

Activitati la nivelul arborelui respirator

Uleiul esential de menta piperata provoaca o actiune analgezica, antiseptica, spasmolitica, anti-inflamatoare, vasoconstructoare, secretoare.

Stimulant

Mentolul este tonic.

Activitate antioxidanta

Activitate anti-emetica

Contra varsaturile si greturile, printr-o usoara anesteziere a mucoasei stomacale.

 

Mentona

Activitate de colagog (superioara fata de limonen)

Faciliteaza evacuarea bolului alimentar.

 

Indicatii

Uleiul esential de menta piperata este indispensabil din trusa aromatica familiala.

 

Infectii diverse

Activitatea antiseptica a uleiului esential de menta piperata este specifica tractului digestiv (mentolul este excretat de catre bila) si aparatului respirator.

 

Micoze diverse

 

Probleme gastro-intestinale

  • Spasme digestive, spasme intestinale: rezultatul obtinut dupa priza orala sau dupa aplicarea cutanata este rapid (mai putin de 15 minute). Se produce reglarea stimularilor anormale;
  • Balonari;
  • Dispepsie, ameliorarea digestiei;
  • Greturi, varsaturi, greturi post-operatorii: uleiul esential de menta piperata reduce severitatea greturilor post-operatorii;
  • Dureri gastrice, crampe ale stomacului, reflux gastro-esofagian;
  • Patologii ale colonului (inflamatii, dureri, spasme, diaree, colon iritabil…).

 

Probleme respiratorii

  • Tuse (actiune spasmolitica): inhaltie uscata;
  • Infectii pulmonare, infectii rinofaringiene, guturai, rinita, sinuzita, laringita…;
  • Raceala ( decongestionant prin senzatia de frig): preparate nazale pentru adult pe cale externa dozate de la 2-5%.
  • Bronsite cronice, astm (expectorant si fluidifiant al secretiilor, evita uscarea mucoaselor);
  • Inflamarea cailor respiratorii.

 

Actiune asupra sistemului nervos

  • Stimulent al vigilentei, tonicitatii;
  • Ameliorarea concentrarii;
  • Un amestec de ulei esential Mentha x piperita (10%) si Eucalyptus globulus (5%) in aplicare locala pe frunte favorizeaza concentrarea (in curs de studiu).

Uleiul esential de menta piperata reduce imobilitatea de la 5-22% la animale. Acelasi fenomen este observant si in cazul uleiurilor esentiale de cimbru salbatic, chiparos si ghimbir (teste efectuate prin inhalatii).

 

Probleme cutanate

  • Calmant: arsuri solare, intepaturi de insecte, dermatoze (in procent scazut);
  • Calmarea mancarimilor si iritatiilor cutanate (prurit, urticarie);
  • Herpes labial

 

Dureri (actiune antalgica prin <<efect de frig>>)

  • Lovituri;
  • Dureri muscular;
  • Nevralgii;
  • Dureri de cap cronice de origine hepatica (activitate comparabila cu cea a paracetamolului…).

O solutie de 10% de ulei esential de menta piperata in aplicatie locala calmeaza durerea.

 

Actiune <<repulsiva>> (contra insectelor)

In cazul aplicatiilor cutanate la om, uleiul esential de menta piperata dezvolta o puternica actiune repulsive impotriva tanatrilor,        si mustelor.

 

Alte indicatii

  •  Vermifug;
  •  Lichioruri, cofetarie, aromatizare.

 

                                                       TOXICITATE

Remarcam ca toxicitatea acestui ulei esential este legata de dozele foarte mari sau de aplicarile cutanate necorespunzatoare. Riscul de toxicitate este scazut daca este utilizat adecvat.

Este demonstrata toxicitatea acuta legata de inghitirea masiva de ulei esential de menta piperata ; in schimb, toxicitatea cronica a fost studiata putin. Toxicitatile sale sunt legate in principal de prezenta mentolului, pulogonului si o mentonului. O doza excesiva inghitata poate provoca o jena respiratorie, convulsii sau un simptom epileptiform. A fost realizat un studiu de utilizare a uleiului esential de menta piperata  in doze mari pe o perioada de 28 de zile la sobolani (40-100mg/kg/sobolan). Au fost constatate deteriorari ale tesutului cerebral, de care ar fi responsabili mentonul si pulogonul. In doze scazute (10mg/kg), acest ulei esential nu provoaca degradarea tesutului cerebral. Peste 28 de zile, nu exista agravari notorii.

Toxicitatea este evidentiata in egala masura si la mentol.

Alergiile sunt semnalate la uleiurile esentiale care contin timol, uleiul esential de terebentina si balsamul de Peru.

O hepatoxicitate  si o nefrotoxicitate (usoara) sunt evidentiate la dozele mari  pe cale orala  si pe perioade lungi de timp. In doze foarte mari: arsuri stomacale, cefalee, bradicardie, tremuraturi musculare si ataxie. In doze repetitive (de exemplu in cazul tigarilor cu mentol), se observa agitatie, tremuraturi, apoi o faza depresiva.

 

Cum se utilizeaza?

Pe cale cutanata diluata

Preparatele antalgice sunt dozate de la 5 la 15%. In aplicare la nivelul nasului, dilutia nu trebuie sa depaseasca 1-2%. In cazul migrenelor, este preferabil sa utilizati cateva picaturi intr-o solutie uleioasa (10%) mai bine decat o utilizare pura a uleiului esential, in aplicare la nivelul cefei.

Pe cale orala, diluat sau pur

Pentru un adult, nu depasiti 3-4 picaturi de ulei esential pe zi (1 picatura = aproximativ 40mg). Durata tratamentului trebuie sa fie cuprinsa intre 48 -72 de ore.

  • Sindromul colonului iritabil: doza zilnica pentru un adult este de 0.6ml, 3 prize de 0.2ml pe zi de ulei esential de menta pieprata sub forma de capsule gastro-rezistente. (Capsula gastro-rezistenta este necesara.)
  • Probleme digestive, la adulti (spasme, dispepsie, greturi…): doza zilnica pentru un adult este de 100-200 mg de ulei esential de menta piperata, in 3-4 prize. Daca probleme digestive persista dupa 48 de ore, trebuie sa va adresati medicului.

In inhalatie uscata

Atentie la ochi si mucoase.

In mod exceptional, in inhalatie umeda sau in difuziune atmosferica

Se face cu o concentratie de 1-3%.

Atentie: menta piperata irita mucoasa oculara. Aceasta cale nu trebuie sa fie privilegiata, doar daca uleiul esential de menta piperata este diluat intr-un amestec de uleiuri esentiale.

 

UTILIZARE COUP DE COEUR

  • In cazul greturilor (adult) sau tuse, puneti 1-2 picaturi pe o batista si respirati. Repetati frecvent daca este nevoie.
  • O migrena? Aplicati 1-2 picaturi de ulei esential de menta piperata la baza cefei. Atentie, nu aplicati niciodata uleiul esential pe fata. Repetati daca este nevoie de 2-3 ori.
  • V-ati prins degetul in usa? Puneti 1-2 picaturi de ulei esential de menta piperata pur pe zona dureroasa fara plaga. Ideal pentru calmarea rapida a durerii. Repetati de 2-3 ori.

 

Detalii ale produsului

FLORAME
102-020559

Referinte specifice

ean13
3516170020559

Compara

Produs
Ulei esential de ghimbir BIO 5ml Ulei esential de ghimbir BIO 5ml, FLORAME Ulei esential oregano Spania BIO 5ml Ulei esential oregano Spania BIO 5ml, FLORAME Géranium BIO Apa florala geranium BIO 200ml, FLORAME Ulei esential cajeput BIO 10ml Ulei esential cajeput BIO 10ml, FLORAME
Disponibilitate
Pret
66,88 lei
66,88 lei
66,88 lei
67,88 lei
Descriere

Zingiber officinalis

Corydothymus capitatus

Geranium BIO 200ml

Melaleuca cajeputii

Pret Bringo
55.79