- -20%
- -20%
Cultura: Ecologica
Familie: Lamiacee
Profil biochimic: Acetat de linalil, cis ocimen, linalol
Organc: Flori, distilate cu vapori de apa
Origine: Franta
Denumire latina: Lavandula angustifolia Miller (Lavandula vera DC., Lav. Officinalis Chaix)
Denumire engleza: Fine lavender
Alte denumiri: Lavanda oficinala
Lavanda fina isi ridica tijele albastrui pe munti iar altitudinea ii confera un parfum si mai subtil. Aceasta lavanda de altitudine, are de altfel, aceleasi proprietati ca si lavanda fina. Micutii saci de lavanda parfumeaza dulapurile cu note ierbacee si florale si alunga moliile. Uleiul esential de lavanda fina (vraie) de altitudine este cunoscut pentru proprietatile sale purifiante si de curatare si pentru actiunea sa relaxanta si calmanta. In bucatarie este sublima pentru dulciuri sau alte feluri de mancare datorita notelelor sale provencale. Utilizare universala, face parte din trusa de uleiuri esentiale indispensabile. Potrivit in general pentru toate probleme tenului (dermatita, eczema, abces). Hemostatic, antiseptic pe ranile mici, calmeaza intepaturile de tantari.
Recomandari:
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.
Principalii constituenti: Alcooli monoterpenici: linalol (25-40%); alfa-terpineol (1%); terpinen 4-ol (2-6%); borneol (1-2%); esteri monoterpenici (25-50%); acetat de linalil (25-45%); acetat de lavandulile…; carburi monoterpenice (5-20%): ocimen (4-16%)…; carburi sesquiterpenice (5-8%); beta-cariofilen (10-15%)… Activitatea acestui ulei esential este foarte legata de prezenta linalolului si a acetatului de linalil.
ATENTIE
In doze mari acest ulei esential poate deveni excitant.
Se considera ca uleiul esential de lavanda fina nu prezinta toxicitate. In general este bine tolerat de piele. Oxidarea acetatului de linalyle si a linalolului poate provoca iritatii rare sau alergii de contact.
In Franta lavanda este cultivata si/sau recoltata (salbatica) in Provence. Infloreste la inceputul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august si creste intre 1000 si 1200m. Daca mirosul uleiului esential de lavanda fina nu este suportat, cel de frunze de portoala amara (portocala amara, frunze) il poate substitui ( principalii constituenti sunt aceeasi).
Un pic de istorie…
Denumirea de lavanda fina provine din cuvantul latin lavare (<< a spala>>). Este cunoscut inca din anul 100 si distilarea sa in Europa a inceput spre secolului al XVI-lea. Era utilizat in apa de baie si in spalatorie.
Il regasim in numeroase alte tari din Europa si Asia.
Moleculele aromatice se gasesc in tije, frunze si flori. Uleiul esential este obtinut din ramuri inflorite. Pentru a aduna toti constituentii, distilarea trebuie sa se face in doua etape. Distilarea cu vapori de apa dureaza in jur de 1h 30 cu un randament de 0.3-0.5%.
De culoare galben pal, uleiul esential are un miros carateristic - aromatic, floral, dulce si fin- care ne este familial. Uleiul esential de lavanda fina este foarte utilizat in parfumerie inca din secolul al XIV-lea (apa ungureasca, apa de Cologne) si in cosmetica: pe acesta il gasim in parfumurile de calitate, el parfumeaza hainele in dulapuri.
Este foarte apreciat singur sau in amestec cu esentele de bergamota, lamaie sau cu uleiurile esentiale de geranium bourbon, pin silvestru, rozmarin oficinal cu 1-8 cineole, de trandafir de Damasc, de salvie sclareea….
Studierea proprietatilor uleiului esential de lavanda fina de catre Rene-Maurice Gattefosse, la inceputul secolului al XX-lea, a fost originea aromaterapiei.
In mod traditional, il utilizam pentru a lupta impotriva durerilor, stresului, problemelor cu somnul, infectiilor… Numeroase studii permit validarea proprietatilor sale si propun noi aplicari (maladii degenerative, cancerologie…).
Proprietati
Calmant, anxiolitic, sedativ (spasmolitic, neurotrop)
Este uleiul esential cel mai calmant si linistitor (linalol, terpinene-4-ol, acetat de linalyle). Lavanda fina diminueaza timpul de adormire si creste durata somnului. Difuzarea uleiului esential de lavanda fina ajuta la gestionarea stresului, la trecerea peste un lucru dificil, unui mediu nefast (zgomot…), o durere, o interventie chirugicala.
Vasodilatator, hipotensiv (esteri monoterpenici, linalol)
Dilata vasele si reduce tensiunea.
Spasmolitic, muscular
Modul de actiune seamana cu cel al uleiului esential de geranium bourbon si al uleiului esential de menta piperata. Reduce contractiile musculare.
Carminativ
Favorizeaza evacuarea gazelor si calmeaza spasmele intestinale (esteri monoterpenici).
Antalgic, anesteziant local (linalol)
Anti-inflamator (esteri monoterpenici, carburi sesquiterpenice)
Cicatrizant (carburi sesquiterpenice, linalol)
Regenerator cutanat.
Actiuni neurotrope diverse
Uleiul esential de lavanda fina ajuta la mentinerea atentiei sustinuta in cazul sarcinilor prelungite (acetat de linalyle si de linalol).
Anti-infectios, antifungic (linalol)
Este considerat fungistatic si fungicid.
Anti-protozoar (alcooli monoterpenici)
Actioneaza asupra protozorului Trichomonas vaginalis, responsabil de infectii vaginale.
Anti-parazitar si insectifug (alcooli monoterpenici)
Este eficient impotriva capuselor, paduchilor…
Indicatii
Uleiul esential de lavanda fina este indispensabil in trusa aromatica familiala.
- Stres;
- Anxietate;
- Dificulatati de adormire, probleme cu somnul;
- Dificultati de concentrare;
- Emotivitate;
- Probleme cu menopauza (stres si bufeuri de caldura);
- Spasmofilie;
- Vasodilatator (simptome ale degetelor albe si dureroase…);
- Infectii diverse, cutanate (acnee, micoze, candidoze…);
- Crampe, contracturi musculare;
- Tuse;
- Spasm uterin (dureri la inceputul ciclului);
- Dispepsie (digestie lenta), balonari, flatulenta;
- Colite;
- Arsuri, plagi, intepaturi, probleme digestive (acest ulei esential calmeaza durerea si evita suprainfectiile);
- Antalgic cutanat (socuri);
- Pentru parfumarea atmosferei;
- Regenerator al tesutului cutanat, cicatrizant;
- Dermatite (mancarimi, iritatii cutanate…);
- Reglator al secretiei de sebum in caz de exces;
- Anti-pediculoza (ucide paduchii). Activ in contactul direct cu paduchii (a nu se utiliza pe cale cutanata, nici pur nici diluat, doar pe par, haine…)
Cum il utilizez?
Pe cale cutanata diluata
Pe cale cutanata pura
In gest de urgenta pe o arsura, o intepatura de insecta.
In difuziune atmosferica
In inhalatie uscata
In inhalatie umeda
In sauna faciala
In mod exceptional, pe cale orala diluata
Rezervat adultilor cu acordul medicului sau specialistului. A nu se depasi 3-5 picaturi de ulei esential pe zi (1 picatura = aproximativ 40mg). Durata tratamentului trebuie sa fie cuprinsa intre 48 ore si 10 zile.
UTILIZARE COUP DE COEUR
- In caz de stres, puneti 2 picaturi de ulei esential lavanda fina pe o batista si respirati. Acesta va va destinde imediat. Repetati daca este nevoie.
- Pentru a lupta impotriva paduchilor, puneti 2-3 picaturi de ulei esential de lavanda fina intr-o cantitate cat o nuca de sampon si spalati parul. Repetati zilnic.
Detalii ale produsului
Referinte specifice
- ean13
- 3516170020504
Compara
Produs |
Spray acarieni BIO 90ml, FLORAME | Ulei esential vetiver BIO 5ml, FLORAME | Spray anti-tantari si muste pentru intreaga familie BIO 90ml, FLORAME | Ulei esential patchouli BIO 10ml, FLORAME |
Disponibilitate |
|
|
|
|
Pret |
83,88 lei
|
83,88 lei
|
87,88 lei
|
87,88 lei
|
Descriere |
Spray acarieni 100% BIO 90 ml |
|
Spray anti-tantari si muste pentru intreaga familie BIO 90ml |
Pogostemon Cablin |
Nu exista caracteristici de comparat | ||||