Cultura: Ecologica
Familie: Asteracee
Profil biochimic: Acetat de neril, curcumen, germacren-D, italicen, limonen
Organ: Varfurile tulpinilor inflorite, distilate cu vapori de apa fara presiune.
Origine: Corsica
Denumire latina: Helichrysum italicum ssp. Serotinum G. Don
Denumire engleza: Italian helichrysum
Alta denumire : imortela
Florile sale galbene sunt in forma de soare. Se conserva, uscate mai mult timp de unde si denumirea lor de imortele. Uleiul esential de helicriza italiana emana un parfum intens care miroase a curry si a embrun. De o eficienta exceptionala, este unul dintre amiralii aromaterapiei. Regenerant al tesuturilor cutanate, are putere purifianta si este de asemenea respirator. Previne imbatranirea cutanata a pielii si calmeaza pielea obosita si fragila.
Actiune asupra infectiilor sistemului O.R.L., in particular asupra bronsitelor acute.
Actiune asupra herpesului, resorbirea hematoamelor. In cosmetica excelent pentru persoanele cu cuperoza.
Recomandari :
A nu se utiliza de catre femeile însarcinate sau care alapteaza si nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de catre persoanele cu antecedente de convulsii si/sau alergice la uleiuri esentiale.
Consultati specialistul pentru orice indicatie terapeutica sau tratament pe cale orala.
Principalii constituenti: Esteri monoterpenici: acetat de neril (>30%); hidrocarburi monoterpenice: alfa-pinen (1-2%); limonen (5%); carburi sesquiterpenice alfa si gama- curcumen (8-12%); cetone sesquiterpenice:italidion (beta-diones) (10-15%); alcooli monoterpenici: nerol (<5%). Are un miros fin de trandafir.
Uleiul esential de helicriza angustifolia provine din Balcani contine o doza mai mica de dioni si de acetat de neryle. Este mai bogat in carburi sesquiterpenice, deci un pic mai anti-inflamator.
ATENTIE
Acest ulei esential este contraindicat in cazul problemelor de coagulare, administrarii de medicamente anti-coagulante si interventii chirurgicale.
Acesta planta, care nu are nevoie decat de soare, creste spontan pe terenurile necultivate si stancoase.
Un pic de istorie…
Specia Helicrysum al carui nume comun este <imortela> are ca origine helix (<<rulat in spirala>>) si chrysos (<<aur>>). Helycrisum italicum subspecia serotinum este imortela de Corsica. Este utilizata in medicina traditionala inca de pe vremea lui Dioscoride pentru proprietatile sale expectorante, anti-inflamatoare, anti-alergice si hepatice.
Obtinut prin distilarea cu vapori de apa a varfurilor inflorite, randamentul uleiului esential este de ordinul 1%. Este de culoare galbena mai mult sau mai putin inchisa si are un miros foarte particular… Indispensabil in toate trusele de farmacie, este utilizat in caz de urgenta.
Nu trebuie sa-l confundam cu uleiurile esentiale de Helicrysum bracteiferum (helycriza de Madagascar) si Helicrysum angustifolium, mai rara in Corsica dar avand o arie geografica mai larga : bazinul mediteranean, Italia, Iugoslavia, Franta, Spania, nordul Africii. Proprietatile sale sunt apropiate de cele ale Hylicrysum italicum ssp. serotinum.
Proprietati
Fibrinolitic (cetone sesquiterpenice)
Evita aparitia hematoamelor sau favorizeaza resobtia lor.
Cicatrizant (cetone monoterpenice)
In chirurgia estetica, utilizarea acestui ulei esential accelereaza si amelioreaza cicatrizarea. Medicii Veronique Voinchet si Anne-Marie Giraud-Robert au studiat eficienta acestui ulei pe inflamatia locala, edem, echimoze sau pe hematoame aparute dupa o interventie chirurgicala estetica. Utilizarea sa este propusa pe cale locala diluata intr-un ulei vegetal de trandafir muscat. Cei doi medici au constatat absenta complicatiilor post-operatorii si o intoarcere rapida la activitatile socio-profesionale (5 zile, fata de 12 zile fara tratament). Cicatricele s-au atenuat, inflamatia este limitata. Sinergia dintre uleiul esential si uleiul vegetal favorizeaza toleranta si raspunsul cutanat.
Protector capilar (mici vase sanguine)
Circulator, drenant (alpha-pinene)
Anti-edem (alpha-pinene, carburi sesquiterpenice)
Anti-inflamator (carburi sesquiterpenice)
Spasmolitic (acetat de neryle)
Reduce spasmele.
Mucolitic si lipolitic (cetona monoterpenice)
Fluidifica secretiile si reduce tesutul adipos.
Expectorant (alfa-pinen)
Favorizeaza expulzia secretiilor care infunda caile respiratorii.
Bactericid (alfa-pinen)
Actioneaza asupra numerosilor germeni, in special asupra celor responsabili de infectii alimentare precum stafilococul auriu (carburi monoterpenice, alcooli monoterpenici).
Antiviral
Este eficient impotriva virusului responsabil de herpesul labial (carburi monoterpenice).
Indicatii
- Lovituri, socuri, contuzii, traumatisme…;
- Fragilitate capilara, cuperosa, varice;
- Edem ale membrelor inferioare, picioare grele, umflate;
- Herpes labial;
- Afectiuni cutanate (dermatoze, acnee…);
- Congestii nazale (raceala, sinuzita);
- Riduri;
- Cicatrice;
- Arsuri;
- Intepaturi.
Cum il utilizez?
Pe cale cutanata diluata
Pe cale cutanata pura
In primele ore pe un hematom.
UTILIZARE COUP DE COEUR
- Un hematom? Puneti 1-2 picaturi de ulei esential helicriza italiana pur. Uleiul esential ii va frana dezvoltarea si va favoriza reabsorbtia lui. Repetati de 2-3 ori, daca este nevoie, continuati cu uleiul esential pe cale cutanata diluata timp de mai multe zile. In cazul unei plagi, il puteti aplica pur.
- Doriti sa preveniti ridurile? Intr-un flacon de 50ml de ulei vegetal de argan sau de susan puneti 8 picaturi de UE helicriza italiana. Aplicati zilnic pe fata, decolteu, maini…
Detalii ale produsului
Referinte specifice
- ean13
- 3516170009967