ULEI ESENTIAL DE PERISOR BIO (GAULTHERIA PROCUMBENS)

Uleiul esential de perisor bio (Gaultheria procumbens) este obtinut prin distilarea frunzelor si a bobitelor albe foarte aromate. Acest ulei are aceleasi proprietati si precautii ca si perisorul odorant (Gaultheria fragrantissima). Difera doar provenienta. Mirosul sau puternic si persistent aminteste de cel al balsamului pentru sportivi.

IN CE CAZURI UTILIZAM ULEIUL ESENTIAL DE PERISOR ?

In cazul durerilor musculare1, articulare1, tendinitelor1, sciaticii1
Daca sunteti sportiv : inainte, in timpul si dupa efort.

CUM SE PROCEDEAZA ?

Mai intai, este necesar sa-l diluati, 20-25 % intr-un ulei vegetal deoarece este dermocaustic (foarte iritant pentru piele).

DURERI ARTICULARE (CRIZA)1

Pentru adulti, pe cale cutanata diluata
Ulei esential de perisor bio : 2,5 ml sau 38 picaturi
- Ulei esential de ghimbir, patchouli sau eucalipt citriodora bio : 2,5 ml sau 38 picaturi
- Ulei vegetal de macadamia sau vasc bio : completati pana la 25 ml.

Aplicati 10 - 20 picaturi din amestec pe zonele dureroase de 4-6 ori pe zi, timp de 4-5 zile.

In cazul de durere acuta, amestecul poate fi preparat la o concentratie de 30%, adica 112 picaturi (7,5 ml): 56 picaturi din fiecare ulei.

SCIATICA1

Amestec antiinflamator si antalgic (15%) pentru adulti
Ulei esential de eucalipt citriodora sau lemongrass bio : 1 ml sau 15 picaturi
- Ulei esential de musetel roman bio : 0,75 ml sau 11 picaturi
- Ulei esential de perisor bio : 2 ml sau 30 picaturi
- Ulei vegetal de macadamia bio : completati pana la 25 ml.

In cazul durerilor foarte intense, dublati concentratia la 30%. Este suficient sa multiplicati cu doi numarul de picaturi pentru fiecare ulei esential.

CU CE ULEI ESENTIAL IL PUTEM INLOCUI ?
In caz de contra-indicatii, este posibil sa-l inlocuiti cu uleiul esential de ghimbir.

STIATI CA ?

Perisorul isi datoreaza numele lui Jean François Gaultier, botanist, medic al regelui Canadei, din 1742 pana in 1756. Acesta din urma coresponda cu academicienii de la Academia Regala de Stiinte de la Paris pe subiectul florei, faunei si mineralelor din Canada.

UN PIC DE BOTANICA2

Denumirile lui cele mai curente sunt : Wintergreen, ceai de Canada, ceai de munte (inuitii utilizeaza frunzele in decoct).

Aceasta planta taratoare care iubeste mlastinile si padurile, creste in Canada si in China. Fructele sale micute rosii sunt comestibile. Pe cand perisorul odorant, creste in Nepal.

Apartine familiei ericaceelor ca si smirna, rododendronul, fragii sau iarba neagra.

COMPOZITIA SA
Este compus in principal din salicilat de metil.

Precautii:

Cele doua uleiuri de perisor  (procumbens si fragantissima) sunt rezervate adultilor. Nu trebuie sa fie utilizate de catre persoanele alergice la aspirina, la salicilati sau care sunt sub tratament anticoagulant, care au un ulcer gastroduodenal, o gastrita, o hernie hiatala sau care au antecedente alegice (eczema, astm…), un deficit de  G6PD sau care urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale sau care prezinta un sindrom hemoragic sau care sufera de hemofilie.
Cititi cu atentie precautiile generale de utilizare inainte de orice utilizare a uleiurilor esentiale.

Surse :
1Le grand guide des huiles essentielles, Fabienne Millet
2Du bon usage de l’aromathérapie, Jacques Fleurentin

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment