INTERVIEW CU MADALINA ULMEANU DESPRE APARITIA MARELUI GHID DE ULEIURI ESENTIALE IN LIMBA ROMANA

Pentru aparitia in Romania a marelui ghid consacrat uleiurilor esentiale scris de doctor Fabienne MILLET, redactia noastra a intalnit-o pe traducatoarea acestuia in limba romana, Madalina ULMEANU care este de asemenea la originea publicarii acestei lucrari la Curtea Veche. Madalina este intr-adevar pasionata de uleiurile esentiale si este proprietara firmei Natural Paris din Bucuresti.
 
Grégory Rateau : Madalina, veniti astazi cu un ghid pasionant despre uleiurile esentiale scris de doctor Fabienne MILLET, pe care l-ati tradus in romana si i-ati facut prefata pentru Curtea Veche. Puteti sa ne vorbiti despre geneza acestui proiect ?
Madalina Ulmeanu : Da, este un proiect la care tin foarte mult si sunt fericita sa-l vad realizat. Geneza acestui proiect este foarte simpla : totul incepe intr-o zi la Paris cand faceam una din nenumaratele mele formari profesionale cu Fabienne. Povestindu-i evolutia Aromaterapiei in Romania, marcile de uleiuri esentiale de calitati diferite care sunt prezente si distribuite pe piata noastra dar necomandate suficient caci ducem lipsa de persoane pregatite in domeniu (cat si despre consecintele pe care acest lucru le antreneaza : utilizare incorecta, ineficienta, contraindicatii, probleme conexe), ne-a venit ideea sa publicam in romana LE GRAND GUIDE DES HUILES ESSENTIELLES de Fabienne Millet. Este o Biblie in domeniu care poate fi consultata cu usurinta in orice moment.  Am avut onoarea si placerea sa efectuez traducerea acestei lucrari pentru ca toti romanii sa poata profita de beneficiile uleiurilor volatile folosite in scop terapeutic cat si de recomandarile acestei mari specialiste cu care in 2008 am avut ocazia sa descopar Aromaterapia stiintifica moderna si care mi-a transmis pasiunea ei.
 
Grégory Rateau : Sunteti pasionata de uleiurile esentiale si pregatirea dvs. profesionala in Franta confirma acest lucru cu Cabinetul dvs. de Aromaterapie si Fitoterapie si magazinul Natural Paris. Credeti ca aceasta lucrare va permite unui public mai larg sa descopere binefacerile uleiurilor esentiale ?
Madalina Ulmeanu: Da, intr-adevar. Licentiata in Aromaterapie si Fitoterapie la Universitatea de Medicina Paris XIII, studiile mele mi-au permis sa fac cunoscute plantele medicinale si uleiurile esentiale, sa le recomand la cabinetul si magazinul meu, sa ajut pacientii si sa fiu recunoscuta ca specialist aromatolog si fitoterapeut. Astfel prezentarea si transmiterea bunelor practici mi-au permis sa realizez cu succes aceasta provocare profesionala: sa fac cunoscuta Aromaterapia stiintifica in Romania.
Intervin regulat in formarea profesionistilor din domeniul sanatatii dar si a altor persoane din afara corpului medical. Sunt in contact cu numerosi distribuitori de uleiuri esentiale, cu persoane care solicita informatii, cu magazine BIO, farmacii si cu marea distributie selectiva.
Am fondat de asemenea si conduc Natural Paris, o societate de distributie selectiva de produse frantuzesti certificate BIO (uleiuri esentiale, gemoterapie, complexe de plante proaspete, tincturi, ingrijire, cosmetice pe baza de uleiuri esentiale, etc.), consiliere, formare cu showroom-ul la Bucuresti si care are un site (prezentare de produse, asistenta, comercializare, …)
 
Dar cu aceasta lucrare, dorinta mea a fost nu numai sa fac cunoscute uleiurile esentiale unui public cat mai larg, dar si sa reusesc sa ajungem la "democratizarea" acestora in Romania. Astfel incat romanii sa ajunga sa le utilizeze la ei acasa in securitate si cu buna stiinta.
Caci utilizarea plantelor si mai ales a uleiurilor esentiale nu este anodina. Aromaterapia nu este o medicina blanda cum am putea crede la prima vedere caci ne gandim ca este vorba doar de plante naturale, ci este o medicina care necesita sa luam anumite masuri de precautie. Exista risc de neurotoxicitate, hepatotoxicitate, dermocausticitate sau iritatii cutanate pe care anumite uleiuri esentiale le pot provoca nu numai adultilor dar cu atat mai mult bebelusilor si copiilor mici.
 
Grégory Rateau : Vorbiti-ne despre metoda pedagogica a Doctorului Millet.
Madalina Ulmeanu: Cum este om de stiinta si profesor de multi ani, metoda sa pedagogica  este foarte clara si bine  structurata, ceea ce le permite medicilor, farmacistilor si profesionistilor din domeniul sanatatii dar si publicului larg sa consulte aceasta lucrare cu usurinta (aplicare locala prin masare).
Ceea ce justifica abordarea sa este faptul ca ea nu o sa « negocieze » niciodata atunci cand este vorba de contraindicatiile si masurile de precautie ale unui ulei esential. Iar in ceea ce priveste luarea unui ulei esential pe cale orala, aceasta nu va fi prima sa intentie avand in vedere ca este foarte eficienta calea cutanata diluata.

Grégory Rateau : Cum v-au schimbat uleiurile esentiale obiceiurile cotidiene ?
Madalina Ulmeanu: Acum utilizez uleiurile esentiale mai mult in mod preventiv decat curativ. Le utilizez in bai aromatice, pentru well-being, pentru purificarea atmosferei, pentru a ucide virusurile, pentru a parfuma incaperile, la birou, in masina, pentru a facilita concentrarea, meditatia, pentru relaxare, destindere, pentru dezodorizare (pantofi, aspirator, toaleta, bucatarie, covoare, frigider, etc). Odata ce incepi sa utilizezi uleiuri esentiale, in mod sigur iti schimbi obiceiurile caci acestea au numeroase proprietati si virtuti naturale.

Grégory Rateau : Ati remarcat in ultimii ani o cerere mai mare de produse BIO din partea consumatorilor romani?
Madalina Ulmenau: 
Da, desigur insa singura problema este ca avem inca o putere mica de cumparare si consumul de produse BIO este limitat la o anumita categorie de persoane. Astazi avem multe «magazine naturiste», Plafar-uri sau raioane BIO in supermarket-uri. Consumul de produse BIO castiga teren si este o evidenta. Deci romanii urmeaza tendintele europene chiar daca suntem mai intarziati in acest sens.
 
Grégory Rateau : Sunteti de asemenea angajata in proiecte sustenabile via magazinul dvs., unde faceti reciclare, sector care este inca lasat la voia intamplarii in Romania. Din ce motive dupa parerea dvs. ?
Madalina Ulmeanu: Reciclarea va putea sa se dezvolte puternic la noi doar dupa un impuls important care sa vina din partea autoritatilor publice (primarii, sectoare, Stat) pentru a putea promova si organiza si mai bine colectarea si recuperarea ambalajelor reciclate. Dar efectiv, pentru o tara ca Romania, costurile de tratare raman inca foarte mari cu o putere economica slaba. 

Grégory Rateau : Care sunt obiectivele dvs. in viitor ?
Madalina Ulmeanu: Unul din obiectivele noastre este sa infiintam la Bucuresti un centru de ingrijire personalizata pentru corp, minte si spirit cu si pe baza de uleiuri esentiale. Am in cap uleiurile esentiale marca Florame Franta pe care avem sansa sa le distribuim in Romania si la Natural Paris cat si centrul Florame de la Saint-Rémy de Provence unde aveti parte de protocoale terapeutice si de well-being exceptionale!
  
Si un alt obiectiv este sa continui sa fac cunoscuta Aromaterapia si Fitoterapia in Romania astfel incat sa ajunga sa fie din ce in ce mai utilizate. De aceea pregatesc iesirea pe piata a celei de-a doua carti despre bunele practici ale Aromaterapiei despre care va voi vorbi in curand.  

MARELE GHID DE ULEIURI ESENTIALE este disponibil pe site-ul NATURAL PARIS : www.naturalparis.ro  

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment