TOP 4 PLANTE PENTRU DRENAJ!

Dupa atata distantare sociala, a venit momentul pentru multe dintre noi sa ne reluam mai intens activitatile si sa fim pline de energie!

Este sezonul potrivit pentru o cura de detoxifiere sau drenaj! Drenajul permite organismului sa elimine în mod natural toxinele, adică sa evacueze deșeurile acumulate pe parcursul iernii în sistemul digestiv și sanguin.

Iata o selecție de patru plante și muguri, care va vor ajuta sa eliminati substanțele nocive organismului și astfel veti fi in forma si pline de vitalitate, cu ajutorul unor produse 100% naturale.

Tinctura de papadie (Taraxacum campylodes/Taraxacum dens leones): depurativul global .

Păpădia se poate degusta sub diverse forme (în salată, omletă, dulceata ...) și mai presus de toate poseda o valoare nutritivă importanta. Conține multe vitamine (A, B1, B2, C) și este bogata în mangan.

Plantă medicinală reputată pentru curățarea organismului, păpădia este ideala pentru o cura de detoxifiere primăvara și toamna. De asemenea, amelioreaza apetitul și digestia, favorizand secreția de sucuri gastrice.

Cercetările au arătat că extractul de păpădie crește semnificativ volumul  bilei secretate de ficat, favorizand digestia. Păpădia este utilizata pentru această proprietate atunci când ficatul este incarcat sau în caz de insuficiență hepatobiliară.

Păpădia este astfel un depurativ admirabil care ajuta la eliminarea toxinelor, colesterolului și acidului uric. De aceea este recomandata mai ales în caz de insuficiență hepatică sau colesterol ridicat. Si nu in ultimul rand, joacă rol important asupra formarii și eliminarii calculilor biliari și renali (pietre la rinichi).

Datorită proprietăților sale depurative, tinctura de păpădie are rezultate vizibile asupra pielii, care va fi "curățată" ca să spunem așa.

Contraindicații: in caz de obstrucție a canalelor biliare sau de calculi biliari, consultați un specialist înainte de utilizare.

Extract din muguri de rozmarin (Rosmarinus officinalis) : regeneratorul major al ficatului

Plantă erbacee tipic mediteraneană, rozmarinul este o plantă interesantă de utilizat pentru mugurii sai, deoarece are o reputația de a actiona in sfera hepatica, fiind în centrul acțiunii de drenaj. O cura cu extract din muguri de rozmarin stimulează și protejează sistemul hepatobiliar.

De notat că rozmarinul poate fi utilizat si în fitoterapie (tinctura, etc), insa acțiunea sa asupra ficatului este de zece ori mai mare atunci când este utilizat în cure de gemoterapie (extract din muguri). Același lucru este valabil și pentru acțiunea sa asupra fluxului biliar a cărui eficienta este superioara cand se folosesc preparate din mladitele tinere ale plantei fata de preparatele in care se foloseste planta la maturitate.

Maceratul din muguri de rozmarin este un detoxifiant general al organismului. Acesta detoxifică ficatul, il debaraseaza de "excesul" produs de alimentatie, alcool, medicamente. Contribuie la reducerea trigliceridelor și a colesterolului și reduce ureea (insa in proportie mai mica). Rozmarinul are efect pozitiv asupra imunitatii și este ideal pentru cei ce sufera de alergii cronice.

Printre celelalte proprietăți ale sale, sa nu uitam ce este un antioxidant major, echilibreaza sistemul nervos  si  stimuleaza suprarenalele. Christophe Bernard,nu s-a inselat cand a ales rozmarinul planta  preferata de pe blogul sau, Althea Provence!

Tinctur de urzica (Urtica dioica) : drenanta si remineralizanta

De obicei stăm departe de urzici și rau facem! Această plantă cu peri înțepatori are dupa cum stiti o valoare nutritivă ridicată și este o plantă medicinală remarcabilă. Valoarea sa a fost pusa în practică în mod surprinzător, deoarece exista de mult timp terapii cu urzica proaspătă care se fac in special primăvara.

Urzica este o plantă extrem de bogata in proteine care asigura un aport important de vitamine și minerale, în special de calciu și fier. La nivel terapeutic, urzica este indicată in caz de anemie, întărește organismul cu o stare generala slabita, in caz de oboseală generală sau reumatism. De asemenea, reglează problemele digestive și reduce glicemia.

Urzica este o plantă medicinală care stimulează ficatul, pancreasul și splina și ajută la combaterea demineralizării organismului. În plus față de acțiunea sa depurativa care ne interesează aici, Urtica dioica este hemostatica.

Utilizata în cure de 3 săptămâni, urzica ajută la curățarea sângelui, fortifica organismul și stimulează întregul sistem imunitar. Acțiunea sa depurativă are ca și în cazul păpădiei, efecte pozitive asupra pielii, ameliorand problemele dermatologice precum eczemele, de exemplu.

Contraindicații: în caz de edem datorat insuficienței renale sau cardiace.

Extract din muguri de frasin (Fraxinus excelsior): stimulentul renal

Pentru cei care doresc să înceapă un drenaj, mugurele de frasin este interesant atat ca stimulent al sistemului renal dar si al vezicii biliare. Diuretic excelent, activează fluxul apei din organism, evitând astfel acumularea și stagnarea toxinelor. O cura cu extract din mugure de frasin ajuta organismul sa dreneze colesterolul și acidul uric.

Fraxinus excelsior curăță de asemenea depozitele provocate de acidul uric din articulații și ajută la ameliorarea mișcărilor. Mai mult decât atât, ce-a de-a doua axă de acțiune a mugurelui de frasin este tratarea tulburărilor sferei osteo-articulare: ameliorează reumatismul și reduce inflamația tendoanelor (tendinită) și a ligamentelor.

Mugurul de frasin ne intereseaza de asemenea în timpul unei cure de slăbire pentru a combate obezitatea sau excesul ponderal, datorită proprietatilor sale: acțiune diuretică care favorizeaza eliminarea celulitei, acțiune asupra metabolismului lipidic și în cele din urmă, acțiune de drenaj asupra țesuturilor.


Extract din muguri de frasin are efecte pozitive si asupra ficatului, de exemplu daca acesta este foarte încarcat. Trebuie remarcat faptul că dacă frasinul este utilizat in fitoterapie, acțiunea mugurului din frunze tinere are proprietăți hepatotrope (acțiune asupra ficatului) cu mult superioare actiunii frunzelor adulte.

Contraindicații: nu este recomandat in caz de hipertensiune arterială.

Recomandare: toate aceste plante sunt de utilizat in cura, singure sau asociate cu alte plante care au principii active complementare, în scopul de a face un drenaj reusit. Activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și o hidratare adecvată nu trebuie, desigur, să fie trecute cu vederea.

Acest articol nu este destinat auto-medicației: recomandarile din acest articol sunt cu titlu informativ  și nu înlocuiesc prescriptia medicala. Nu se substituie diagnosticului și rețetei medicului, acestia fiind singurii in masura să prescrie tratamente medicale terapeutice.

Credit foto: Herbiolys

fitoterapie, gemotherapie, digestie, detoxifiere, drenaj, ficat, piele, rinichi, primăvară

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment