SALCIA ALBA, ASPIRINA NATURALA INCA DIN ANTICHITATE
- Retete
- 34 aprecieri
- 9316 vizualizari
- 0 comments

Utilizata inca din Antichitate pentru a lupta impotriva febrei si a durerii, salcia alba este molecula ce sta la originea unuia dintre cele mai cunoscute medicamente din secolul al XX- lea: aspirina.
Denumire latina: Salix alba
Denumire comuna: Salcie alba, rachita alba, salcie argintie, cenusie
Familie: Salicacee
Parte utilizata de Laboratoarele de fitoterapie Herbiolys: scoarta si frunza proaspata
Protocol de fabricatie: apa de izvor slab mineralizata, alcool din cereale bio (fara gluten), scoarta si frunza de salcie alba proaspata bio. Pusa la macerat imediat in locul de unde a fost culeasa, depozitata in recipient de sticla.
Salcia, un arbore de apa
Prezenta in special in emisfera nordica acolo unde isi gaseste inainte de toate prospetimea, salcia are in present peste 500 de specii. Dintre ele, salcia alba, Salix alba (in latina), este specia cea mai comuna.
Este un arbore de talie medie, care poate atinge 10 - 12 metri. Frunzele sale au forma specifica speciei, in forma de sulita: face parte din familia lanceolatelor. Salcia cauta inainte de toate umiditatea, de aceea o gasim pe langa cursurile de apa alaturi de frasin.
Numele sau latin Salix provine de acolo! Celtii o numira astfel asociind cuvantul « sal » care inseamna « aproape » si cuvantul « lis » care vrea sa insemne « apa »: aproape de apa. Ei considerau salcia ca fiind arborele mortii, ei ridicau morminte funerare pe marginile mlastinilor. In mitologia greaca, salcia era asociata Demetrei, zeita pamantului si recoltelor.
Lemnul de salcie, sau de rachita, este folosit de sute de ani la confectionarea cosurilor impletite. Fiind suplu si robust, este usor de impletit si rezistent la umiditate.
Salcia este utilizata inca din Antichitate in fitoterapie
Utilizarea salciei in medicina traditionala estecunoscuta inca din Antichitate. Plin cel Batran o lauda pentru virtutiile sale cicatrizante si analgezice. Dioscorides spunea ca salcia poate da sterilitate, ca mai apoi Hipocrate sa o recomande impotriva reumatismelor si durerilor articulare.
Mai tarziu, scoala din Salerno, in Evul Mediu, o recomanda impotriva “caldurilor de amor”. Le dadeau salcie calugaritelor si calugarilor pentru a-i ajuta sa reziste tentatiei dorintei!
I-au fost de asemenea atribuite puteri ciudate, chiar malefice … Robert Graves scria atunci cand vorbea despre salcie: « Legaturile acesteia cu vrajitoria sunt atat de puternice in Europa de Nord incat termenii vrajitoare (witch) si rau (wicked) deriva din cuvantul utilizat pentru a numi rachita (wicker) ». Sfanta Hildegarde de Bingeno considera capabila sa genereze melancholia si amarul. O credinta popular spune ca un decoct de salcie te face invizibil!
Infuzia de salcie a fost utilizata in mod traditional pentru a scadea febra, in calmarea durerilor in special a reumatismelor si pentru a lupta impotriva racelilor in general (raceala, afectiuni diverse). In secolul al XIX-lea a fost izolata pentru prima data molecula careia salcia ii dadea numele sau: salicina sau acidul salicilic.
Salicina sau acidul salicilic, aspirina naturala
Actiunea febrifuga a salicinei, adica capacitatea sa de a scadea febra, a fost demostrata in 1829 de farmacistul francez Pierre-Joseph Leroux, care a reusit sa o extraga din salcie in stare pura.
Munca lui a fost reluata mai tarziu de Bayer, un industrias german din domeniul chimiei care a pus la punct o versiune sintetica a acidului salicilic, inventand astfel acidul acetilsalicilic, cunoscut mai tarziu sub numele de aspirina… ceea ce a adus avere companiei. In zilele noastre se consuma aproape 40 000 de tone pe an in intreaga lume!
Prezenta salicinei explica o mare parte din virtutile terapeutice ale extractului hidro-alcoolic din salcie alba: anti-inflamator, analgezic (impotriva durerii), febrifug (contra febrei), sedativ lejer (calmeaza sistemul nervos). Dar ea singura nu face totul!
Salcia contine si alti salicilati, molecule din aceeasi familie ca salicilina, flavonoide (tanini) si fenoli, printre altele. Aceasta combinatie de familii diferite de molecule dau salciei toate aceste proprietati, fara a produce efecte secundare nedorite (alergii, ulcere de stomac…) fata de aspirina!
Salcia, impotriva febrei si durerii
Tinctura de salcie se utilizeaza in primul rand pentru a scadea febra. Este utilizata cu succes in cazul infectiilor cu temperatura ridicata cum ar fi gripa de exemplu. Atentie totusi, extractul hidroalcoolic de salcie alba nu este recomandat copiilor si adolescentilor. Pentru a scadea temperatura celor mici, este recomandata tinctura de soc negru (Sambucus nigra). Cititi si articolul nostru « Cele 6 plante indispensabile copiilor ».
Extractul hidroalcoolic de salcie actioneaza cu succes asupra durerii in general, fie ca este localizata la nivel muscular (febra musculara, crampe), articular (reumatism, artrita, guta) sau la nivelul tendoanelor si ligamentelor (tendinita, entorsa, luxatie).
Ca si anti-inflamator, salcia va ajuta la tratarea durerilor de cap, migrenelor, durerilor dentare si fazelor inflamatorii (alergiile sau boli auto-imune). Putem asocia mugurele de coacaz negru (Ribes nigrum) pentru a lucra in profunzime, acolo unde simptomele recidiveaza.
Antispasmodica, salcia calmeaza ciclurile dureroase. Atentie totusi, nu este recomandata in cazurile de cicluri abundente sau de rani recente, deoarece ca si aspirina are ca efect fluidificarea sangelui si deci va creste debitul sanguin. In acest caz este de preferat extractul hidroalcoolic de salvie sclareea (Salvia sclarea).
In fine, salcia alba va ajuta la calmarea persoanelor stresate, anxioase sau care sufera de insomnie datorita actiunii sale sedative. Putem in acest caz sa o asociem cu extractul din muguri de smochin (Ficus carica) sau cu mugurele de paducel (Crataegus monogyna) daca stresul este insotit de palpitatii sau de probleme cardiace.
Extractul hidroalcoolic de salcie este contra-indicat in cazul problemelor de coagulare a sangelui sau in caz de alergie la aspirina. Nu este recomandat in caz ca luati anti-coagulante sau anti-inflamoatoare non-steroidiene.
Mugurele de salcie alba, pentru calmarea sistemului nervos
Mai putin cunoscut, mugurele de salcie alba este si un excelent calmant al sistemului nervos. Este recomandat in gemoterapie pentru persoanele anxioase, a caror stare nervoasa se manifesta sub forma de crize de angoasa, de isterie, de insomnie, cu tendinta maniaca sau in cazul problemelor digestive diverse (hiperaciditate a stomacului, balonari, colite si dureri asociate digestiei).
Este recomandat de asemenea pentru calmarea problemelor sexuale cum ar fi priapismul, nimfomania, eretismul sexual sau reglarea unui libidou foarte mare.
Salcia, a 38-a floare a lui Bach
Floarea de salcie alba este cunoscuta ca fiind si una dintre cele 38 de flori originale ale dr. Bach, sub denumirea sa in engleza Willow. Este recomandata in primul rand persoanelor care renunta repede sau se descurajeaza in fata dificultatilor vietii.
Adesea luand atitudinea de victima, aceste persoane isi pierd interesul pentru ceea le inconjoara: munca, agrement, apetit… Si disperarea lor creste odata cu izolarea in care se inchid.
Elixirul floral de salcie nr. 38 (Willow) va ajuta sa faceti fata responsabilitatilor, sa va luati viata in maini si a va regasi optimismul, dinamismul si bucuria de a trai.
Acest articol nu este destinat automedicatiei: recomandarile enumerate in acest text sunt transmise cu titlu informativ si nu inlocuiesc in nici un caz avizul medicului sau prescriptia medicala. Nu ar trebui sa se substituie unui diagnostic pus de medic, acesta fiind singurul abilitat sa prescrie tratamente medicale terapeutice.