DE ACTUALITATE, 5 PLANTE PENTRU IMUNITATE !
- Retete
- 10 aprecieri
- 6430 vizualizari
- 0 comments
Sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare in aceasta perioada a virusurilor si bacteriilor! Din fericire, natura ne ofera solutii pentru stimularea imunitatii…
Descopera 5 plante si muguri pentru stimularea imunitatii !
1. Tinctura de echinacea (Echinacea purpurea/angustifolia): campioana imunitatii!
Daca ar trebui sa retineti o singura planta medicinala pentru imunitate, aceasta ar fi echinaceea! Sute de ani de studii stiintifice evidentiaza faptul ca echinaceea este capabila sa stimuleze sistemul imunitar la nivel global. Creste numarul globulelor albe (mai ales al limfocitelor B), stimuleaza activitatea macrofagelor si producerea de molecule utile la inductia raspunsului imunitar (cytokine, interferon).
Cireasa de pe tort, echinacea are de asemenea activitate antimicrobiana si antivirala directa ! Putem utiliza echinaceea preventiv la inceputul iernii, pentru a ajuta organismul sa reziste mai bine la infectiile virale si bacteriene. Echinaceea este interesanta si in cazul rinofaringitelor, gripei sau infectiei ORL declarate, deoarece ea ajuta organismul sa se apere si potentializeaza efectul altor terapii.
Echinaceea poate fi utilizata la copii deoarece nu prezinta toxicitate (1 - 2 picaturi pe an de varsta, de 2 ori pe zi). Atentie totusi sa nu depasiti trei luni de cura: cate trei saptamani de tratament urmate de o saptamana de pauza, atat la copii cat si la adulti. In timpul iernii, o putem asocia cu extractul de Propolis.
Bine de stiut:echinaceea purpurea a fost la inceput utilizata de popoarele amerindiene, dar astazi se utilizeaza ori echinaceea purpurea ori echinaceea angustifolia deoarece prezinta ambele aceleasi proprietati.
Contraindicata in cazul bolilor sistemice precum sida sau tuberculoza sau a bolilor auto-imune (scleroza in placi, lupus…) din cauza efectului sau stimulator asupra imunitatii.
Nu este recomandata daca sunteti alergic la Asteracee.
Pentru a afla mai multe despre extractul hidroalcoolic de echinaceea, cititi articolul : echinaceea, planta imunitatii
2. Extract din muguri de coacaz negru (Ribes nigrum): mugurele multi-competent
Nu mai este nevoie de prezentare pentru mugurele de Coacaz negru, mugurele far al Gemoterapiei! Acest mugure care face de toate, este interesant pentru persoanele obosite, epuizate de la cel mai mic virus sau pentru pesoanele in convalescenta. Mugurele de coacaz negru este capabil sa regleze sistemul endocrin si il ajuta astfel sa lupte impotriva oboselii si epuizarii.
Este in egala masura un stimulent al sistemului imunitar, care potentializeaza efectele altor muguri. Mugurele de coacaz negru poate deci fi asociat cu mugurele de catina (Eleagnus rhamnoides) in caz de raceala, gripa, sau cu mugurele de maces (Rosa canina) pentru probleme ORL, in special la copii (otite, rinofaringite, cand va curge nasul…).
Antiviral si antibacterian, mugurele de coacaz actioneaza in acelasi timp asupra cauzei maladiei si cat asupra procesului inflamator. Drenor inegalabil, este un antiinflamator natural foarte eficient.
Bine de stiut: mugurele de coacaz este foarte complex, fiind de real ajutor si in cazul alergiilor, stresului sau durerilor articulare. Pentru a afla mai multe despre mugurele de coacaz, cititi articolul nostru : mugurele de coacaz, star al gemoterapiei !
3. Tinctura de gentiana (Gentiana lutea): planta tonica prin excelenta
Gentiana galbena este mai ales cunoscuta pentru actiunea sa asupra apetitului si digestiei, pe care le stimuleaza ca nimeni alta. Dar este si un tonic fara pereche! Reda energia, lupta impotriva anemiei si stimuleaza imunitatea in ansamblul ei, avand in acelasi timp o actiune anti-inflamatoare.
Gentiana este ideala in prevenirea starilor gripale si a racelilor din timpul iernii, dar si pentru persoanele obosite sau aflate in convalescenta. In cazul infectiilor declarate, gentiana are si actiune febrifuga, adica scade febra. Putem in acest caz precis sa o luam in asociere cu extractul hidroalcoolic de salvie alba. (Salix alba).
Bine de stiut: Gentiana favorizeaza digestia stimuland producerea de secretii salivare si gastrice. Ajuta la asimilarea nutrientilor de catre organism, trateaza balonarile, flatulentele, greturile si indigestiile. Gentiana protejeaza ficatul.
Contraindicata in cazul iritatiilor, inflamatiilor cornice sau ulcerului la stomac. A nu se utiliza in timpul sarcinii sau alaptarii.
Pentru mai multe informatii despre extractul hidroalcoolic de gentiana galbena, cititi articolul nostru: Virtutile digestive ale gentianei galbene
4. Extract din muguri de catina (Eleagnus/Hippophae rhamnoides) : mugurele vitalitatii
Mugurele de catina este considerat adaptogen, ca si extractul hidroalcoolic de rodiola (Rhodiola rosea) sau ginsengul de exemplu. Ajuta organismul sa se adapteze la conditiile dificile, mai ales iarna atunci cand frigul si lipsa de lumina il pun la grea incercare.
Extraordinar de bogat in vitaminele A, C si E, dar si in minerale (fier, zinc, cupru) si in flavonoide, mugurele de catina creste rezistenta si vitalitatea, si ne pune pe picioare dupa convalescenta. Este foarte util in cazul sindromului gripal, al racelii, in preventie sau in curativ daca boala este deja prezenta.
Mugurele de catina este un antiinfectios specific pentru toata sfera ORL, este deci pretios in cazul otitelor sau rinofaringitelor repetitive, racelilor, starilor gripale, laringitelor… in special in cazul copiilor !
Il putem asocial cu mugurele de coacaz negru (Ribes nigrum) citat mai sus in acest articol, sau cu mugurele de de arin (Alnus glutinosa) in cazul problemelor respiratorii, bronhice sau pulmonare. In cura preventiva sau pentru revitalizarea organismului in profunzime, il putem lua impreuna cu mugurele se stejar (Quercus robur / pedunculata).
5. Extract din muguri de nuc (Juglans regia) : mugurele microbiotului intestinal
Intestinul, « al doilea creier », joaca un rol important in cadrul sistemului imunitar din mai multe motive. Mai inati, diversitatea si echilibrul microbiotului intestinal garanteaza o imunitate buna: bacteriile nepatogene se dezvolta in intestinul subtire si in colon, impiedincand astfel fixarea bacteriilor patogene. Este vorba deci despre un prim obstacol esential impotriva infectiilor. Intestinul subtire este si cel care produce anticorpii, la fel ca si ganglionii, maduva osoasa sau splina.
Mugurele de nuc ajuta la echilibrarea microbiotului intestinal: favorizeaza dezvoltarea bacteriilor « bune » si ne ajuta sa ne debarasam de bacteriile « rele », dar si de paraziti (viermi intestinali) sau de ciuperci (micoze). Este de exemplu foarte eficient impotriva Candida albicans (candidoza). Mugurele de nuc intareste prin urmare apararea imunitara.
Mugurele de nuc are si actiune antivirala, si este interesant in cazul infectiilor repetate ale mucoaselor de tipul otitei, sinuzitei, bronsitei, traheitelor si laringitei. Are in egala masura un efect sedativ si amelioreaza somnul, foarte utile atunci cand suntem bolnavi !
Bine de stiut: mugurele de nuc este si un excelent depurativ sanguin. Participa de detoxifierea ficatului si regenereaza pancreasul. Mugurele de nuc este de asemenea interesant in cazul bolilor auto-imune. Deoarece este capabil sa diminueze reactia de hiper-imunitate si inflamatia asociata.
In fine, iata cateva recomandari pentru a va mentine in aceasta perioada :
- Acoperiti-va cand iesiti afara, mai ales picioarele, gatul si capul.
- Aerisiti-va casa cel putin 10 minute in fiecare zi.
- Pana se face frumos, acoperiti-va, iesiti, faceti plimbari, mergeti, respirati. Aerul curat este aliatul dvs.
- Faceti-va infuzii de plante precum : cimbru, cimbrisor, dafin sau eucalipt… cu un pic de miere si de lamaie daca aveti gatul iritat.
- Nu supraincalziti camera : 18°C maxim pentru a dormi.
- Spalati-va pe maini cat mai des posibil.
- Daca aveti gripa, stati in casa si odihniti-va.
Imunolys, complexul de plante pentru imunitate
Laboratorul Herbiolys a creat in exclusivitate complexul de plante proaspete bio Immunolys pentru stimularea apararii imunitare. Este o asociere intre extractul hidroalcoolic de gentiana galbena cu extractul hidroalcoolic de echinaceea si cu tinctura detintaura (anti-inflamator, febrifug si tonifiant) pentru o sinergie de plante unica.
Acest articol nu este destinat automedicatiei: recomandarile enumerate in acest text sunt cu titlu informativ si nu inlocuiesc in niciun caz sfatul si prescriptia medicala. Nu se substituie diagnosticului medical, medicii fiind singurii abilitati sa stabileasca tratamente medicamentoase terapeutice.
Crédit photo : Gérard Ducerf www.promonature.com