CHEMOTIPURI SAU PRICIPALII CONSTITUENTI ACTIVI

Pentru a obtine un ulei esential de calitate optima, trebuie respectate un numar de cerinte : recolta plantelor de cele mai bune soluri intr-un timp util, prepararea si conservarea cu mare grija. Pentru veritabilele uleiuri esentiale este esential sa se specifice chemotipul. Intr-adevar, dupa distilare si in functie de sol, aceeași planta poate avea un ulei esențial pentru compoziția chimică diferită care va ghida proprietățile și indicații terapeutice.

CE ESTE CHEMOTIPUL?

Fabienne Millet, doctor in farmacie si expert in aromaterapie explica :

Pentru anumite uleiuri esentiale este necesar sa se precizeze „chemotipul uleiului esential”.

Asta inseamna ca o aceeasi planta aromatica poate produce mai multe uleiuri esentiale cu compozitii chimice diferite plecand de la acelasi organ.

Pot interveni diversi factori in aceasta variatie a compozitiei chimice : compozitia solului pe care planta a crescut ; lumina; inaltimea; perioada de recolta; tipul de cultura.

Componentele nu sunt in aceeasi cantitate si uneori unele apar si dispar. Elementul sau elemetele care au variat se numesc chemotipuri. Aceasta componenta nu este neaparat componenta majoritara.

 

EXEMPLE

Exista trei uleiuri esentiale de rozmarin ale caror componente chimice prezinta diferite intrebuintari:

-          UE Rozmarin oficinal 1-8 ct cineole (ramuri)

-          UE Rozmarin oficinal comfor (ramuri)

-          UE Rozmarin oficinal verbenone, acetat de bornil (ramuri)

Prin urmare, rezultă, pentru fiecare dintre cele trei, o anumită utilizare terapeutică.

Referitor la cimbru comun Thymus vulgaris, exista cel putin 7 chemotipuri. In concecinta, vor fi cel putin 7 uleiuri esentiale de cimbru comun, cu indicatii terapeutice si cu precautii diferite in functie de chemotipul indicat.

 

ALTE MODALITATI DE EXPRIMARE

Jean-Charles Sommerard, Parfums de Confidences :

“Este vorba de componentii terapeutici ale uleiului esential. Aceasta precizie este importanta deoarece, sub acelasi nume latin, gasim uleiuri esentiale cu compozitie biochimica diferita, influentata de sol, climat, cultivare. Tipul chimic se adauga mai mult la cunoasterea produsului si poate fi folosit in mod corespunzator. “

Dr Valnet, Aromaterapie, se vindeca prin uleiuri esentiale :

“ Caracteristicile psiho-chimice ale uleiurilor esentiale variaza in functie de mai multi factori (locul de provenienta, clima si diversele ei modificari – perioade de ploi puternice sau de secete prelungite – perioada si mijloace de recoltare, metode de extractive, etc…”

IN CONCLUZIE

“Indicatia principalului activ sau chemotip este, deci, indispensabil si ajuta medicul sa practice o aromaterapie serioasa si adaptata.

In plus, in caz de penurie, permite inlocuirea uleiului essential cu o alta formula asemanatoare.

Exemple: busuiocul tropical este format din tarhon mai mult de 87%. El poate deci sa inlocuiasca tarhonul.

Din motive ecologice, putem inlocui trandafirul bogat in linalool, uneori victima defrisarilor, cu un laur din Japonia (alias lemn de Shiu) Scortisoara camfor, chemotip linalol.”

Sursa : Jean-Charles Sommerard, Parfums de Confidences

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment