6 PLANTE INDISPENSABILE PENTRU COPII

Febra, puseele dentare, cosmarele, tulburarile sistemului digestiv, stresul si oboseala nu ii ocolesc din pacate pe micutii nostri… daca medicina traditionala este inevitabila in anumite cazuri, plantele medicinale pot de asemenea sa ajute la tratarea problemelor zilnice.

Iata cele 6 plante indispensabile pentru copii !

Tinctura soc negru (Sambucus nigra)

Extractul hidroalcoolic de soc este recunoscut pentru capacitatea sa de o reduce febra. Ajuta corpul sa transpire, ceea ce permite organismului sa elimine pe termen lung toxinele produse in timpul unei infectii datorita traspiratiei. Este alegerea ideala pentru a lupta impotriva starilor gripale si afectiunilor bronhice. Reputat anti-inflamator, floarea de soc calmeaza de asemenea durerile in gat cum ar fi faringitele si anginele fara complicatii.

Indicatii :
Copii : 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 2-3 saptamani.
Pentru scaderea febrei este recomandata administrarea a 2 picaturi per kg, o data pe zi. Febra ar trebui sa scada incet dar sigur. Daca copilul are o febra foarte mare, nu ezitati sa-i administrati un medicament alopat pentru a-l usura.

Precautii de utilizare : respectati dozele recomandate.

Bine de stiut : fructele proaspete de soc crude pot provoaca greata, varsaturi si diaree si nu trebuie consumate ca atare. Le utilizam sub forma de sirop sau uscate, in mod special pentru efectul lor laxativ. Pe de alta parte, frunzele de soc sunt diuretice  dreneaza organismul si asftel calmeaza durerile legate de artroza si reumatisme.

Extact din muguri de tei (Tilia tomentosa)

Mugurele de tei ajuta copiii agitati sa-si regaseasca calmul si ii ajuta sa adoarma. Creste calitatea si durara somnului datorita actiunii sale usor sedative. Teiul ajuta in lupta impotriva fricilor si angoaselor, este recomandat in mod particular pentru copiii cu tendinta  de a avea cosmaruri, vise sau terori nocturne sau la care le este pur si simplu frica de intuneric...

Indicatii :
Copii : 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 3 saptamani, a se repeta daca este nevoie dupa o saptamana de pauza terapeutica.

Precautii de utilizare : respectati dozele recomandate.

Bine de stiut : gemoterapia teiului ajuta la reglarea palpitatiilor cardiace si face in acelasi timp sa dispara durerile de stomac si cele ale colonului legate de o nervozitate crescuta.
Pentru mai multe informatii despre mugurele de tei, cititi articolul nostru «Teiul, un calmant natural».

Tinctura nalba  (Malva sylvestris)

Bogata in mod natural in mucilagiu, un fel de guma vascoasa avand particularitatea de a se umfla la contactul cu apa, nalba este un laxativ usor indicat in cazul constipatiei. Are de asemenea proprietati astringente care ii permit sa calmeze intestinele iritate din timpul episoadelor de gastro-enterita sau de colite de exemplu.

Indicatii :
Copii : 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 3 saptamani, a se repeta daca este necesar dupa o saptamana de pauza terapeutica.

Precautii de utilizare : nu este recomandata administrarea simultana cu alte medicamnente deoarece nalba le poate diminua eficacitatea. Respectati dozele recomandate.

Bine de stiut : impreuna cu vecina sa nalba mare (Althaea officinalis), nalbaeste de asemenea utilizata pentru a calma tusea iritanta si afectiunile bronhice.
Pentru mai multe informatii despre plantele medicinale care trateaza tusea, puteti citi articolul nostru «
5 plante pentru a lupta impotriva tusei ».

Tinctura fruct de afin (Vaccinium myrtillus)

Anti-bacterian intestinal,  afinul verde este bogat in tanin, ceea ce ii confera o mare eficacitate pentru a lupta impotriva diareei. Este util in extract hidroalcoolic sau daca ii consumati direct fructele uscate, deoarece ajuta tranzitul in timpul episoadelor de gastro-enterita. Actioneaza de asemenea asupra inflamatiei sistemului urinar (in mod special asupra cistitei) si prin urmare asupra problemelor incontinentei juvenile… faimosul « pipi in pat » !

Indicatii :
Copii : 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 3 saptamani, a se repeta daca este necesar dupa o saptamana de pauza terapeutica.

Precautii de utilizare : respectati dozele recomandate.

Bine de stiut : afinul este de asemenea recunoscut pentru ameliorarea vederii si in special a acuratetii vederii nocturne. Frunzele de afin sunt utilizate atat in lupta impotriva diabetului de tip 2 diminuand nivelul glucozei sanguine cat si pentru ameliorarea circulatiei sanguine.

Extract din muguri de smochin (Ficus carica)

Mugurele principal al gemoterapiei, smochinul este indicat in timpul episodelor de  stres sau pentru copiii care au tendinta de a avea angoase fara motiv. Regulator al sistemului nervos, actioneaza asupra stresului si a tuturor consecintelor psihosomatice, in particular asupra problemelor somnului si de digestie cum ar fi faimoasa  « burta umflata » de luni dimineata dinainte de a merge la scoala ! Mugurele de smochin este indicat copiilor care isi gasesc cu greu somnul…

Indicatii :
Copii: 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 3 saptamani, a se repeta daca este nevoie dupa o saptamana de pauza terapeutica.

Precautii de utilizare : respectati dozele recomandate.

Bine de stiut : mugurele de smochin actioneaza asupra intregii sfere digestive: calmeaza refluxul gastro-esofagian al bebelusilor, dreneaza stomacul, favorizeaza reechilibrarea florei intestinale si poate de asemenea sa clameze durerile intestinale ale tuturor micutilor.
Pentru mai multe informatii despre gemoterapia smochinului, gasiti aici un articol care este consacrat : « Smochinul, mugurele zenitudinii ! ».

Tinctura fruct de catina (Hippophae/Eleagnus rhamnoides)

Fructul de catina este foarte bogat in vitamine, in special in vitamina C; contine o concentratie de 30 ori mai mare fata de portocala. Contine de asemenea vitaminele A, B, E si K, oligoelemente (zinc, fier…), aminoacizi...este un concetrat de  vitalitate pentru copii! In caz de covalescenta sau de oboseala, pentru a intari apararea imunitara sau a sustine organismul in caz de frisoane sau gripa, fructele de catina sunt un excelent tonic cu gust usor acidulat.

Indicatii :
Copii: 2 picaturi inmultite cu numarul de ani ai copilului, pe fundul unui pahar cu apa. Cura de 3 saptamani, a se repeta daca este cazul dupa o saptamana de pauza terapeutica.

Precautii de utilizare : respectati dozele recomandate.

Bine de stiut: antioxidant major, fructul de catina este un protector al sistemului cardiovascular si este eficient pentru a lupta impotriva ulcerului la stomac.
Pentru mai multe informatii despre catina, puteti sa citit articolul nostru « Mugurii de catina: imunitate si vitalitate »

Acest articol nu este destinat automedicatiei: recomandarile din acest text sunt prezentate cu titlu informativ si nu inlocuiesc in niciun caz sfatul sau prescriptia medicala. Nu se substituie diagnosticelor sau retetelor prescrise de medici care sunt singurii abilitati sa prescrie tratamente medicale terapeutice.

Credit foto: Gerard Ducerf www.promonature.com

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment