5 PLANTE PENTRU AFECTIUNILE DIN PERIOADA RECE

Iarna este frumoasa, dar odata cu venirea ei sosesc si probleme asociate: tuse, raceala, bronsita, otita, gastroenterita… Virusi si bacterii ne pun sistemul imunitar la grea incercare ! Din fericire plantele medicinale sunt aliatul nostru pentru a trece iarna cu blandete.

Iata 5 plante si muguri care lupta in mod natural impotriva problemelor din timpul iernii !

Fitoterapia violetei (Viola odorata) : impotriva bronsitei, tusei si gripei 

Aceasta floare draguta asa comuna in  sous-bois este de o eficacitate incredibila impotriva afectiunilor respiratorii! Violeta este de fapt un foarte bun expectorant, utila in cazul bronsitei sau al infectiei pectorale. Béchique, trateaza tusea iritativa si calmeaza durerea datorita proprietatilor sale inflamatoare.

 Violeta este in egala masura antiseptica si febrifuga: diminueaza febra si trateaza infectiile. Va fi interesanta in cazul starii gripale sau a gripei confirmate. In fine, violeta este fluidifianta si ajuta la decongestionarea nasului in cazul racelii si al rinitei. 

Bine de stiut : violeta este un laxativ bland care calmeaza inflamatia intestinelor. Este interesanta in cazul constipatiei cronice sau pasagere.

Pentru copii, extractul hidroalcoolic de nalba (Malva sylvestris) sau de Guimauve (Althaea officinalis) au proprietati similare. Putem sa asociem aici fitoterapia de Sureau (Sambucus nigra) pentru scaderea febrei.

Fitoterapia d’Aigremoine (Agrimonia eupatoria) : contra gastro

L’aigremoine, planta neapreciata care creste spontan pe pajisti si versanti, este planta ideala in cazul gastroenteritei ! Combatand infectia, l’aigremoine protejeaza peretele intestinului si mucoasa gastrica de iritatii. 

L’aigremoine este in egala masura antispasmodica si ajuta la scaderea febrei. Datorita bogatiei sale in taninuri, este astrigenta si anti-inflamatoare. Este recomandata in cazul diareei acute, cum se intampla des in cazul unei gastrite

Pentru a lupta mai specific impotriva diareei, putem sa asociem cu extractul hidroalcoolic de frunze de nuc (Juglans regia). La copii, afinul, bobite uscate sau in fitoterapie (Myrtillus communis) fac minuni ! 

Bine de stiut : utilizam in egala masura l’aigremoine pentru bai bucale sau in gargare pentru tratarea durerii de gat, inflamatiile dentale si gingivale, angina sau faringita. 

Fitoterapia plantei cantaretilor(Sisymbrium officinale) : impotriva durerilor in gat

Planta cantretilor, este cunoscuta in egala masura sub denumirea de d’érysimum ou érésimum, este o planta medicinala specifica pentru gat. Mucolitica si expectoranta, este utila in lupta impotriva tusei, anginei, faringitei, laringitei sau a traheitei.

Dupa cum indica si numele sau, planta cantaretilor este interesanta pentru… cantareti ! Si in plus, va fi de un real ajutor in cazul gatului ragusit, stingerea vocii sau afonie, deoarece ea trateaza corzile vocale inflamate. Putem asocia fara probleme propolis bio pentru stimularea sistemului imunitar. 

Bine de stiut : planta cantaretilor este utilizata in egala masura pentru tratarea durerilor vezicii biliare, in special in cazul calculilor biliari.

Gemoterapia maracinelui (Rosa canina) : impotriva otitelor 

 Mugurele de maracine este un anti-inflamator specific al sferei ORL. Este util in mod particular in lupta impotriva tulburarilor ORL cronice cum ar fi otitele, dar de asemenea si faringitele, laringitele, traheitele… 

Gemoterapia maracinelui este foarte interesanta pentru copii deoarece stimuleaza in egala masura sistemul imunitar cu blandete. I se spune adaptogena pentru cei mici, cum est mugurele de coacaz negru (Ribes nigrum) pentru adulti. Acesti doi muguri, pot fi , de asemenea asociati in mod eficient in cazul problemelor ORL associate alergiilor. 

Mugurele de maracine isi adduce aportul in egala masura organismului obosit in timpul perioadelor lungi de covalescenta. Actioneaza in profunzime pentru persoanele slabite, deficitare si demineralizate.

Bine de stiut :  mugurele de maracine are in egala masura o actiune anti-inflamatoare asupra sferei osteo-articulara si la nivelul sistemului digestiv. In preventia gastro-enteritelor, il putem lua in cure asociate cu mugurele de nuc (Juglans regia) sau cu probiotice.

Gemoterapia arinului negru (Alnus glutinosa) : impotriva infectiilor respiratorii

Veritabil antibiotic natural, mugurele de arin negru stimuleaza in mod natural sistemul imunitar. Este recomandat in mod particular in cazul infectiilor cu productie de mucozitati : bronsita, rinofaringita, pneumopatie, pleuropneumonia si congestii pulmonare.

In cazul gripei sau al afectiunilor respiratorii cu febra, il putem administra in asociere cu mugurele de plop (Populus nigra). Se utilizeaza in egala masura mugurele de arin negru in cazul astmului sau in cazul alergiei respiratorii deoarece el va participa la desensibilizare.

Anti-inflamator global, gemoterapia arinului negru este considerata ca un drenor global ca si  mugurele de coacaz negru (Ribes nigrum). In cazul antibioterapiei, arinul negru va proteja si va ajuta la restaurarea florei intestinale.

Bine de stiut : mugurele de arin negru este un excellent stimulant al circulatiei sanguine, si in mod particular al microcirculatiei cerebrale. Amelioreaza astfel capacitatile cognitive si memoria. Arinul negru este de asemenea hipocoagulant, evitand formarea cheagurilor sanguine sau a trombozei.

O iarna in forma cu plantele medicinale 

Pentru a evita infectiile din timpul perioadei de iarna, cateva sfaturi de actualitate :

  • Acoperiti-va: la exterior, acoperiti-va sufficient capul, gatul si picioarele.
  • Daca este posibil, evitati curentii de aer.
  • Utilizati si abuzati de infuziile reconfortante, cu un pic de miere si lamaie : eucalypt, cimbru, dafin, menta piperata… si cu mai multa parcimonie : cimbru, oregano (nu mai mult de 15 zile cate o cana pe zi).
  • Spalati-va mainile in mod regulat.
  • Nu va supraincalziti camera : 19°C este temperatura ideala pentru dormit.
  • Nu ezitati sa faceti o cura de preventive inainte de iarna : extract de propolis, fitoterapia catinei sau echinaceei, extract de samburi de grapefruit, probiotice associate mugurelui de  nuc… 

Acest articol nu este destinat automedicatiei: sfaturile mentionate in acest text sunt livrate cu titlu informativ si nu inlocuiesc in niciun caz sfatul medicului sau prescriptia medicala. Nu ar trebui sa se substituie  niciunui diagnostic sau recomandare date de catre medici cei care sunt singurii abilitati sa prescrie tratamente medicamentoase  terapeutice.

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment