4 PLANTE CARE FAVORIZEAZA DIGESTIA

In timpul perioadelor de sarbatori, sistemul digestiv este pus la grea incercare : meniuri extinse, bucate bogate si copioase, vin si alcool acompaniaza des sarbatorile… Pentru a ajuta organismul sa treaca peste fara nicio dificultate, iata cateva plante va ofera un ajutor real !

Foarte amara, gentiana tonifica si stimuleaza tot organismul, mai ales sistemul digestiv. Este un excelent detoxifiant al celulelor intestinale, al intestinului gros si al intestinului subtire. Ca tonic amar are un rol interesant asupra ficatului. Favorizeaza secretiile salivare si gastrice. Ggentiana este des utilizata pentru atenuarea efectelor unei mese prea bogate si copioase.

Indicatii :

15 picaturi dimineata si seara, la distanta de mese, timp de 3 saptamani

Precautii de utilizare:

De evitat in cazul de iritatii sau ulcer la stomac. Contra-indicat in timpul sarcinii si alaptarii.

Bine de stiut : gentiana iubeste preeriile montane si platourile calcaroase si bazaltice. Foarte sensibila la pesticide, prezenta sa indica un sol virgin, fara utilizare de pesticide si alte ingrasaminte chimice.

 

Excelent digestiv, angelica stimuleaza functiile digestive si permite eliminarea  balonarilor, flatulentelor si gazelor intestinale de origine digestiva. Este utila in cazul fragilitatii digestive si ajuta de asemenea la calmarea greturilor si varsaturilor. Angelica este cunoscuta si pentru actiunea sa asupra starilor de fragilitate si de anxietate.

Indicatii :

15 picaturi dimineata si seara, la distanta de mese, timp de 3 saptamani

Precautii de utilizare :

De evitat in caz de ulcer la stomac. Contra-indicat in timpul sarcinii si alaptarii.

Bine de stiut : angelica poarta si numele de iarba sau ingeri, deoarece ar avea virtuti magice care permit indepartarea relelor. A fost utilizata pentru a lupta impotriva pestei in timpul Renasterii.

  • Tinctura menta piperata (Mentha piperita)-Fitoterapie

Puternic antispasmolitic al sistemului digestiv, menta piperata destinde muschii tubului digestiv si stimuleaza secretia bilei, facilitand astfel digestia. Este indicata mai ales pentru indigestii dar si pentru probleme de faltulenta deoarece provoaca expulsia gazelor intestinale. Menta piperata este in egala masura utila in cazul colitelor,diareei sau constipatiei.

Indicatii :

15 picaturi dimineata si seara, la distanta de mese, timp de 3 saptamani

Pentru copiii mai mari de 5 ani : 1 - 2 picaturi inmultit cu varsta copilului. De repetat de 2 ori pe zi

Precautii de utilizare :

De evitat in timpul sarcinii si alaptarii.

Bine de stiut : foarte odoranta, menta este des utilizata pentru alungarea insectelor nedorite. Permite debarasarea de purici dar si de soareci care ii detesta mirosul !

Mai degraba necunoscuta, pufulita cu flori mici este de actualitate in perioada sarbatorilor de iarna ! Actioneaza in caz de fragilitate, intareste sistemul imunitar, amelioreaza digestia dificila si problemele intestinale. Este recomandata in cazul diareei in special la gastro-enterite si in cazul intolerantei alimentare de hiperpermeabilitate intestinala.  Pufulita lupta de asemenea impotriva afectiunilor cailor urinare si a tulburarilor renale… Ceea ce face sens, mai ales ca in medicina chineza, iarna corespunde elementul apa si deci energiei rinichiului !

Indicatii :

15 picaturi dimineata si seara, la distanta fata de mese, timp de 3 saptamani

Pentru copiii mai mari de 5 ani : 1 - 2 picaturi pe an de varsta, in 2 prize pe zi.

Precautii de utilizare :

De evitat in timpul sarcinii si alaptarii, si in caz de constipatie.

Bine de stiut : datorita proprietatilor sale, pufulita decongestioneaza prostata si amelioreaza astfel debitul urinar.

 

Iata cateva sfaturi suplimentare pentru a ajuta sistemul digestiv in timpul sarbatorilor:

-  beti multa apa sau ceaiuri.

-  fara activitate fizica dupa o masa foarte bogata…preferabil sa asteptati a doua zi !

-   daca puteti, faceti mesele de sarbatori la pranz pentru a nu perturba somnul cu o digestie foarte dificila.

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment