4 MUGURI IMPOTRIVA ALERGIILOR

In sfarsit a sosit primavara! Zilele ei sunt mai lungi, soarele incalzeste cu razele sale natura, seva isi reia circulatia pentru a trezi cu blandete mugurii care se vor deschide curand pentru a forma primele flori… Daca pentru multi dintre noi acest spectacol al naturii este incantator, pentru altii este semnalul de debut al simptomelor alergice ! Ne curge nasul, tusim, ne deranjeaza gatul, lacrimam din cauza polenului. Alergiile se manifesta si la persoane cu alte terenuri alergice cum ar fi: pielea (eczema, urticarie)… Descoperiti 4 extracte de muguri pentru a lupta impotriva alergiilor !

  • Gemoterapia Calinului (Viburnum lantana)

Calinul, este mugurele de predilectie pentru persoanele asmatice. Dreneaza sistemul respirator, in special plamanii. Mugurele de calinajuta la restabilirea echilibrului si la reducerea amplitudinii si frecventei crizelor de astm. Antispasmodic, este benefic in cazul dificultatilor respiratorii (dispnee) asociate spasmelor. Acest mugur este in mod deosebit eficient la copiii care au tendinta sa alterneze crizele asmatice si eczemele deoarece actioneaza concomitent asupra celor 2 terenuri alergice. Atentie totusi, gemoterapia calinului nu se substituie Ventolinului sau echivalentilor acestuia in timpul crizelor acute de astm. In tratamentul de fond al astmului alergic, putem de exemplu sa-l asociem cu mugurele de Coacaz negru si de Rozmarin iar daca este o tendinta de eczema atopica sau inflamatoare, cu mugurele de Cedru de Liban.

Bine de stiut : mugurele de calineste de asemenea cunoscut pentru ca ajuta in lupta impotriva hipertiroidiei. Echilibreaza functia tiroidiana si de aceea il asociem foarte des cu  mugurele de sanger.

  • Gemoterapia arinului negru (Alnus glutinosa)

Mugure al sferei ORL, arinul negru actioneaza ca un anti-inflamator la nivelul respirator. Este eficient mai ales pentru tratarea alergiilor cu infectii dar si a tuturor inflamatiilor sistemului respirator : sinuzita, rinita, bronsita, laringita… Are de asemenea o actiune de antibiotic natural care il face foarte complet pentru acest tip de afectiuni. Gemoterapia arinului negru ajuta la desensibilizarea persoanelor alergice.  De aemenea ca si detoxifiant, caci pielea poate fi afectata in timpul episoadelor alergice facandu-si aparitia urticaria inflamatorie. Arinul negru actioneaza si asupra dermatozelor alergice si a urticariilor cronice sau spontane, aparute dupa intepaturi de insecta sau ca reactie in urma unui medicament de exemplu.

Bine de stiut : mugure foarte complex, arinul negru are o actiune interesanta mai ales asupra sistemului circulator in globalitatea sa. Permite prevenirea trombozelor si flebitelor si actioneaza de asemenea asupra sferei cardio-vasculare. Actiunea sa asupra microcirculatiei cerebrale ii permite sa intervina asupra migrenelor (in afara de cele de origine digestiva) dar si in cazul problemelor de memorie si de concentrare, in asociere cu  gemoterapia Ginkgo-ului.

  • Gemoterapia ulmului (Ulmus campestris)

Fiind drenor al pielii, mugurele de ulm actioneaza mai ales asupra tuturor afectiunilor umede ale pielii cum ar fi eczema, ulcere, acnee, … singur sau asociat cu mugurele de coacaz negru. Va fi eficient impotriva urticariilor sau dermatozelor cu mancarimi, acute sau cronice, indiferent de partea afectata a corpului. Pentru eczemele uscate vom prefera mai de graba mugurele de Cedru de Liban. Gemoterapia ulmului ajuta la reglarea activitatii glandelor sebacee si la producerea de keratina, poate deci sa trateze cojile de lapte sau psoriazisul.

Bine de stiut: ulmul este mugure de fond, util in preventiv cat si in curativ, il asociem frecvent cu alti muguri. Participa la detoxifierea de ansamblu a organismului si in acest sens poate diminua nivelul colesterolului cand il asociem cu mugurele de migdal sau de rozmarin. Datorita functiei sale drenante, calmeaza  articulatiile dureroase, reumatismele si problemele de guta.

  • Gemoterapia carpenului (Carpinus betulus)

Antispasmodic, mugurele de carpen este util in cazul tuturor alergiilor legate de sistemul respirator si ORL. Este activ in mod deosebit asupra sinusurilor, este recomandat deci in cazul sinuzitelor, rinitelor alergice, rinofaringitelor acute sau cronice. Il putem asocia cu mugurele de coacaz negru care prin virtutile sale anti-inflamatoare si «cortizon-like», il completeaza bine in timpul episoadelor alergice. Gemoterapia  carpenului este des utilizata impreuna cu mugurele de fag pentru a ajuta persoanele alergice in sevraj, sub tratament antihistaminic sau bronho-dilatator.

Bine de stiut: mugurele de carpen este cunoscut si pentru actiunea sa asupra deficientei trombocitelor din sange. Creste numarul trombocitelor si amelioreaza timpul de sangerare. Este util in diminuarea nivelului de colesterol in sange si sustine ficatul in activitatea sa depurativa.

In general, alergiile se datoreaza unui teren ce asociaza un sistem imunitar supra-stimulat  cu o activitate hepatica insuficenta sau dificila. Principalii muguri care pot acompania un tratament alergic de fond sunt mugurele de coacaz negru, a carui actiune anti-inflamatoare si anti-alergica este focusata asupra pielii si plamanilor, cat si mugurele de rozmarin si de ienupar care vor avea o actiune specifica asupra ficatului si rinichilor.

Cateva reflexe bune de urmat:

  • Aerisiti-va casa cel putin 10 minute pe pe zi, de preferinta inainte de 10 dimineata, cand concentratia de polen din aer este mai mica.
  • Curatati nasul dimineata si seara cu ajutorul unui spray nazal cu apa de mare izotonica, hipertonica in timpul crizelor; sau cu un vas Neti.
  • Clatiti regulat corpul si parul seara inainte de culcare pentru a elimina polenul care s-a depus.

Bine de stiut : Laboratorul Herbiolys a creat complexul Allergolys pentru a raspunde in mod specific la problemele de tip alergic. Acest complex de plante proaspete BIO si-a dovedit eficienta de mai multi ani in prevenirea si tratarea alergiilor.

Acest articol nu este destinat automedicatiei: recomandarile enumerate in acest text sunt cu titlu informativ si nu inlocuiesc in niciun caz sfatul si prescrierea medicala. Nu ar trebui sa se substituie diagnosticului medicului, acesta fiind singurul abilitat sa prescrie tratamente medicale terapeutice.

Distribuie aceasta postare

comments (0)

Nu sunt comentarii la acest moment